ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο «γκουρού» της πληροφορικής Χρίστος Παπαδημητρίου στις «Κορυφές»

Ο «γκουρού» της πληροφορικής Χρίστος Παπαδημητρίου στις «Κορυφές»

Θυμάσαι πώς ήταν ο κόσμος πριν το Ίντερνετ;

Είναι γεγονός πως οι νέες τεχνολογίες και οι υπολογιστές έχουν καταλάβει κάθε τομέα της ζωής μας και το διαδίκτυο έχει αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά μας. Ο Χρίστος Παπαδημητρίου, μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες στο χώρο της Πληροφορικής, είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει το θέμα καλύτερα από τον καθένα. Την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί στην εκπομπή του OTE HISTORY «Κορυφές», φιλοξενούμενος του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη για να λύσει όλες τις απορίες που μπορεί να έχεις.

Σίγουρα γνωρίζεις «Το Χαμόγελο του Τούρινγκ», την «Ανεξαρτησία», το «Ισόβια στους Χάκερ» και το «Logicomix». Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα πιο δημοφιλή έργα του. Ο Χρίστος Παπαδημητρίου έχει καταφέρει να ξεχωρίσει με τα βιβλία του, τα οποία θεωρούνται κλασικά στο είδος τους και είναι ιδιαιτέρως αγαπητά στο κοινό. Το ίδιο ισχύει και για τα ερευνητικά και διδακτικά του εγχειρίδια στην Επιστήμη Υπολογιστών, τα οποία τον έχουν καταξιώσει ως έναν από τους πιο γνωστούς και πολυγραφότερους συγγραφείς. Ας κάνουμε όμως, μια αναδρομή στη λαμπρή του διαδρομή και τους σημαντικότερους σταθμούς της.

Το 1972 ο Χρίστος Παπαδημητρίου λαμβάνει το Δίπλωμα Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το ΕΜΠ και η πορεία ενός μεγάλου επιστήμονα ξεκινά. Ακολουθούν μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ, οι οποίες λίγα χρόνια αργότερα οδηγούν στην κατάκτηση ενός διδακτορικού τίτλου.

Αμερικανικά πανεπιστήμια όπως το Harvard, το ΜΙΤ, το Στάνφορντ, και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο του ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες του και του δίνουν την ευκαιρία να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του στους μαθητές τους.

Στη συνέχεια, το 1981 ο «γκουρού» της Πληροφορικής επιστρέφει στην Ελλάδα και γίνεται καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Παραμένει στη χώρα για επτά χρόνια και έπειτα ταξιδεύει και πάλι στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ όπου διδάσκει μέχρι σήμερα στην τιμητική Έδρα C. Lester Hogan.

Τέλος, αξίζει να αναφερθούν μερικοί μόνο από τους τίτλους και τις διακρίσεις που έχει λάβει: Ο Χρίστος Παπαδημητρίου είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, και έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με το βραβείο Knuth, το βραβείο Gödel, το μετάλλιο von Neumann, και οκτώ τιμητικά διδακτορικά.

Γνωρίστε τον καλύτερα στην εκπομπή «Κορυφές» την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου. Το επεισόδιο θα διαρκέσει 50 λεπτά, ενώ μπορείτε να το δείτε σε επανάληψη το Σάββατο στις 19.00. Το OTE HISTORY είναι διαθέσιμο μέσω της υπηρεσίας OTE TV GO, αλλά και στο ΟΤΕ REPLAY TV.

Πάρτε μια γεύση παρακολουθώντας το trailer της εκπομπής στο επίσημο κανάλι του OTE TV στο YouTube:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ