ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στο κόσμο δημιουργούν Pfizer και Allergan

Τη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στο κόσμο δημιουργούν Pfizer και Allergan
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα η εξαγορά της Allergan από την Pfizer, συμφωνία από την οποία θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στο κόσμο.

Το διοικητικό συμβούλιο της Pfizer ενέκρινε την εξαγορά της Allergan, της εταιρείας που παρασκευάζει το Botox, με τίμημα που πλησιάζει τα 160 δισ. δολάρια.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Pfizer θα δώσει 11,3 μετοχές της για κάθε μετοχή της Allergan, ενώ θα δοθούν και κάποια μετρητά, που θα ανέρχονται σε λιγότερο από το 10% του συνολικού τιμήματος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Ίαν Ρίντ θα είναι ο CEO της νέας συνδυασμένης εταιρείας, ενώ ο ανώτατο ρόλο θα αναλάβει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Allergan, Μπρέντ Σάουντερς.

Η συμφωνία θα προκαλέσει πολιτικές συζητήσεις, καθώς η αμερικανική Pfizer θα μεταφέρει την έδρα της στην Ιρλανδία, δηλαδή στην έδρα της Allergan.

Η Pfizer, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, παράγει προϊόντα όπως Viagra και το αναλγητικό Lyrica ενώ η Allergan παράγει το Botox και το σκεύασμα Namenda για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η συγχώνευσή τους, εάν δεν πουληθούν στοιχεία του ενεργητικού τους, θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρία βάσει ετήσιου τζίρου, ύψους περίπου 60 δισεκ. δολάρια.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά μέχρι στιγμής φέτος και τη μεγαλύτερη στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας που έγινε ποτέ, ξεπερνώντας την απόκτηση της Warner-Lambert από την Pfizer το 2000 έναντι 116 δισεκ. δολαρίων.

Σημειώνεται πως πέρυσι η αμερικανική Pfizer επιχείρησε την εχθρική εξαγορά της AstraZeneca, χωρίς ωστόσο να πετύχει να αποκτήσει τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ