ΠΡΟΣΩΠΑ

Οι επιστολές και η σχέση του Πάπα Ιωάννη Παύλου με Πολωνή φιλόσοφο

Οι επιστολές και η σχέση του Πάπα Ιωάννη Παύλου με Πολωνή φιλόσοφο
Franco Origlia/Getty Images/Ideal Image

O Πάπας Ιωάννης Παύλος, ήταν ένας από τους ανθρώπους που άσκησε τη μεγαλύτερη επιρροή τον 20ο αιώνα. Μετά την αγιοποίησή του το 2014, έρχεται πάλι στο προσκήνιο με τη δημοσίευση των επιστολών του προς μια στενή του φίλη, την Anna Teresa Tymieniecka.

Μετά το θάνατο της, στα προσωπικά αντικείμενα της επίσης Πολωνής, βρέθηκαν φωτογραφίες της με τον Πάπα σε παραθεριστικά θέρετρα. Πρόκειται για εκδρομές όπου ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας , σε ώριμη ηλικία, φορά ρούχα κοσμικών και σορτς.

Ο Άννα Τερέζα και ο Κάρολ Βοϊτίλα συναντήθηκαν το 1973, όταν αυτός ήταν επίσκοπος Κρακοβίας.

GettyImages 874876

Πηγή: Franco Origlia/Getty Images/Ideal Image

Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Άννα Τερέζα, έφυγε για σπουδές στο εξωτερικό και ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα ως φιλόσοφος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παντρεύτηκε τον Hendrik Houthakker, με τον οποίο απέκτησαν τρία παιδιά.

Είναι γνωστό ότι Πάπας Ιωάννης Παύλος και η Άννα Τερέζα συνεργάστηκαν για τέσσερα χρόνια για την έκδοση ενός βιβλίου στα αγγλικά για τη φιλοσοφία. Σύμφωνα πάντως με το BBC, που έφερε στο φως και τις επιστολές, η σχέση τους ήταν πιο βαθιά, πιο ουσιαστική και πιο περίπλοκη.

Το όνομά της Άννας Τερέζα και η παρουσία της στη ζωή του, καταγρέφεται σε αρκετές βιογραφίες του Πάπα Ιωάννη Παύλου.

Το 2008 η Εθνική Βιβλιοθήκη της Πολωνίας αγόρασε αυτές τις επιστολές έναντι αστρονομικού, εφταψήφιου ποσού, το οποίο δεν αποκαλύφθηκε. Όπως όμως θα περίμενε κάποιος ότι το νέο αυτό απόκτημα η βιβλιοθήκη θα το διατυμπάνιζε. Στην προκειμένη περίπτωση, τηρήθηκε άκρα μυστικότητα και η είδηση πέρασε στα ψιλά.

Οι "κοριοί" στο σπίτι και στο τηλέφωνο του Πάπα

Τη δεκαετία του ‘70 οποιαδήποτε σχέση κληρικού με μια γυναίκα θεωρείτο επικίνδυνη. Το Κομμουνιστικό Καθεστώς θεωρούσε την Καθολική Εκκλησία ως εχθρό και οι ηγέτες της παρακολουθούνταν.

Στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών είχε τεθεί και ο Καρδινάλιος Βοϊτίλα. Είχαν τοποθετήσει στο διαμέρισμά του και στο τηλέφωνό του «κοριούς» .

GettyImages 824513

Εικόνα από την επίσκεψή του στη Συρία. Πηγή:Salah Malkawi/Newsmakers/ Getty Images/ Ideal Image

Επειδή όμως παρακολουθούνταν και το ταχυδρομείο, ο τότε επίσκοπος Κρακοβίας πηγαίνοντας στο Βατικανό, όπου πέρασε έναν ολόκληρο μήνα, πήρε τις επιστολές της Άννας Τερέζα, μαζί του για να απαντήσει από την Έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, o τότε επίσκοπος Κάρολ Βοϊτίλα, γράφει κωδικοποιημένα και της απαντά, με πολύ προσωπικό ύφος και με κάποιο είδους φιλοσοφικό κώδικα. Αναφέρει επίσης ότι, είναι πολύ δύσκολο να μιλήσει για κάποια πράγματα.

Το πολύτιμο προσωπικό δώρο που της προσέφερε

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι μάλλον η Άννα Τερέζα ήταν ερωτευμένη μαζί του και ότι το Καλοκαίρι του 1975 η σχέση τους ήταν σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Μάλιστα, κάποια στιγμή της προσέφερε ως δώρο το ωμοφόριό του, ένα από τα πλέον πολύτιμα λατρευτικά υπάρχοντά του.

Όπως της είχε εξομολογηθεί, με αυτό θα αισθάνεται ότι είναι πάντα κοντά της είτε βρίσκεται μακριά της είτε κοντά. Στις επιστολές του ο Πάπας φαίνεται ότι κάνει μία πάλη για την έννοια της σχέσης τους.

GettyImages 52587288

Στιγμιότυπο από την κηδεία του τον Απρίλιο του 2004 στο Βατικανό. Πηγή:Peter Macdiarmid/Getty Images/Ideal Image

Σε σύναξη των Καρδιναλίων στις ΗΠΑ, η Άννα Τερέζα, κάλεσε τον Πάπα να μείνει με την οικογένειά της σε ένα τουριστικό θέρετρο στο Βερμόντ

Η κρίση και η αναθέρμανση της σχέσης

Μετά από μια κρίση που πέρασε η σχέση τους με αφορμή την έκδοση του βιβλίου που εργάστηκαν από κοινού, η σχέση τους αναθερμάνθηκε και έγινε ακόμη πιο έντονη. Η Άννα – Τερέζα, τον επισκέφθηκε πολλές φορές στο Βατικανό και στα γράμματά της του έλεγε μεταξύ άλλων: «Ήταν αμοιβαία τα αισθήματά μας; Τόσα πολλές ήταν οι συζητήσεις που είχαμε έχοντας την παρουσία του Θεού.

Ο σύζυγός της Άννας Τερέζας, ήταν ο διακεκριμένος οικονομολόγος του Χάρβαρντ, Hendrik Houthakker και μετά την πτώση του Κομμουνιστικού Καθεστώτος τον συμβούλεψε για τις μετακομμουνιστικές οικονομίες και του απένειμε μία από τις ανώτατες διακρίσεις της Αγίας Έδρας. Η Άννα Τερέζα επισκέφθηκε τον Πάπα στο Βατικανό μία μέρα πριν πεθάνει.

Τι είπε για τη σχέση ένας απο τους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν το Watergate

Ο Carl Bernstein, o βετεράνος δημοσιογράφος που αποκάλυψε το Watergate είχε γράψει ότι «ήταν μια εξαιρετική σχέση. Δεν ήταν παράνομη, αλλά συναρπαστική».

Τέλος, φιλία με τον Πάπα που διήρκεσε δεκαετίες, ανέπτυξε και μία ψυχίατρος, η Wanda Poltawska.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ