ΠΡΟΣΩΠΑ

Κιπ Κέινο: Ο δρομέας με την ευαίσθητη ψυχή

Κιπ Κέινο: Ο δρομέας με την ευαίσθητη ψυχή
Ο μεγάλος ανθρωπιστής και μεγάλος αθλητής, τον οποίο η ΔΟΕ και προσωπικά ο Τόμας Μπαχ φρόντισε να βραβεύσει. REUTERS/Mike Blake

Λίγο πριν ανάψει ο βωμός με την Ολυμπιακή Φλόγα στο Μαρακανά, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, έγινε για πρώτη φορά η απονομή ενός ιδιαίτερου βραβείου, της Ολυμπιακής Δάφνης, που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα από τη ΔΟΕ.

Πρώτος αποδέκτης του νέου βραβείου ο Κιπτσόκε Κέινο, ο οποίος δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του όταν ευχαρίστησε τον κόσμο για την αγάπη του, αλλά και την επιτροπή που αποφάσισε να τον βραβεύσει, όχι για τις επιδόσεις του στον αθλητισμό, αλλά για την προσφορά του στην κοινωνία.

Στην ομιλία του ο Κιπ Κέινο παρότρυνε τους συναθλητές του να συμβάλλουν στην προσπάθειά του για την εκπαίδευση και υποστήριξη των παιδιών όλου του κόσμου, ιδιαίτερα εκείνων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

«Ζητώ από όλους εσάς, τους ανθρώπους του αθλητισμού, να στρατευτείτε μαζί μου στον αγώνα για να εξασφαλίσουμε για τους νέους όλου του κόσμου τα βασικά αγαθά: φαγητό, στέγη και εκπαίδευση», είπε ο Κιπ Κέινο και καταχειροκροτήθηκε από τους 60.000 θεατές που βρίσκονταν στο Μαρακανά.

Κι αν στους λάτρεις του στίβου ο Κιπ Κέινο είναι γνωστός, πολλοί ήταν εκείνοι που παρακολουθώντας την τελετή έναρξης των Αγώνων του Ρίο αναρωτήθηκαν ποιος είναι αυτός που παραλαμβάνει το βραβείο. Πρόκειται για έναν μεγάλο ανθρωπιστή και έναν μεγάλο αθλητή, τον οποίο η ΔΟΕ και προσωπικά ο Τόμας Μπαχ φρόντισε να βραβεύσει.

Ο Κιπτσόκε (Κιπ) Κέινο, είναι Κενυάτης πρώην δρομέας μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων , που έχει στεφθεί δύο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης στο Μεξικό το 1968 στα 1.500μ και στο Μόναχο το 1972 στα3.000μ στιπλ, ενώ στη συλλογή του έχει και δύο αργυρά ολυμπιακά μετάλλια, στα 5.000μ. στο Μεξικό το 1968 και στα 1.500μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου.

Χάρις τις επιδόσεις του έγινε πρότυπο κι ενέπνευσε πολλούς νέους Κενυάτες να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, και ιδιαίτερα με τις μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις, ενώ η συμβολή του στην καθιέρωση των Κενυατών δρομέων παγκοσμίως είναι τεράστια.

2016 08 06T074445Z 464687592 RIOEC860A203C RTRMADP 3 OLYMPICS RIO OPENING

Συγκινημένος ο Κιπ Κέινο, ζήτησε από τους ανθρώπους του αθλητισμού να τον βοηθήσουν στο ανθρωπιστικό του έργο/Πηγή: REUTERS/Ivan Alvarado

Πλέον καθοδηγεί τους Κενυάτες αθλητές από τη θέση του προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας του, ενώ εκμεταλλευόμενος τη δύναμη που του δίνει αυτό το αξίωμα κάλεσε την κυβέρνηση να ανάγει σε εγκληματική πράξη τη χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Όμως, για την βράβευσή του από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή κατά την τελετή έναρξης των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων, δεν στάθηκαν αφορμή οι εξαιρετικές αθλητικές του επιδόσεις, αλλά οι κοινωνικές ευαισθησίες του, που δείχνουν ότι ο Κιπ Κέινο, διαθέτει και μεγαλείο ψυχής.

Ο Κενυάτης Ολυμπιονίκης βραβεύθηκε για την προσφορά του μέσα από το κέντρο δημιουργίας απόρων και παιδιών που έχει φτιάξειστην Κένυα. Από το 1973 και μετά, οπότε και άνοιξε τις πύλες του το συγκεκριμένο κέντρο, ο Κιπ Κέινο έχει βοηθήσει χιλιάδες παιδιά και απόρους, ενώ συνεχίζοντας την ανθρωπιστική του δράση άνοιξε κι ένα σχολείο, αλλά κι ένα προπονητικό κέντρο, βοηθώντας παιδιά και αθλητές να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

«Ο πιο άξιος υποψήφιος είναι αυτός που μέσα από τα κατορθώματα και τα έργα του, βοηθάει να φτιαχτεί ένας καλύτερος κόσμος και να προωθηθούν τα ιδανικά των ανθρώπων», ανέφερε ο Βραζιλιάνος συγγραφέας Πάολο Κοέλιο, που ήταν μέλος της επιτροπής που αποφάσισε να δοθεί το συγκεκριμένο βραβείο στον Κιπ Κέινο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ