ΠΡΟΣΩΠΑ

Αναστασιάδης-Ακιντζί. Το who is who των Οσκαρoύχων του Κυπριακού στη Γενεύη

Αναστασιάδης-Ακιντζί. Το who is who των Οσκαρoύχων του Κυπριακού στη Γενεύη
Reuters

Με “οσκαρικούς επαίνους” χαιρέτισε τις προσπάθειες του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ιδιαίτερα κρίσιμης, πολυμερούς διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό.

Σε μια επιτυχημένη προσπάθεια να διασκεδάσει το κλίμα ο Αντόνιο Γκουτιέρες απένειμε τα δικά του βραβεία από κοινού στους δύο ηγέτες.

Χαριτολογώντας o ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Μουσταφά Ακιντζί αξίζουν το “Όσκαρ Α’ Αντρικού Ρόλου” για το “θάρρος” τους ενώ για τον ίδιο αλλά και το θεσμό που εκπροσωπεί, τον ΟΗΕ, κράτησε το “Όσκαρ B’ Aντρικού Ρόλου” για τον υποστηρικτικό στις διασκέψεις ρόλο.

Ποιοι είναι οι θαρραλέοι πρωταγωνιστές που αξίζουν βραβείο συνέπειας και πίστης στο ρόλο τους; Ακολουθεί ένα σύντομο Who Is Who των πρωταγωνιστών του Κυπριακού, των ανδρών που για τον Γκουτιέρες αξίζουν Oscar.

Ποιος είναι ο Νίκος Αναστασιάδης

2017 01 10T084045Z 324040479 RC16BA759260 RTRMADP 3 CYPRUS CONFLICT

Πηγή φωτό: Reuters

Ο Νίκος Αναστασιάδης γεννήθηκε το 1946 στο Πέρα Πεδί Λεμεσού. Έχει ένα δίδυμο αδελφό και μια μεγαλύτερη αδελφή και το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε και νίκησε μικρός έδειξε, ίσως, τη μαχητικότητα του από πολύ νωρίς.

“Ίσως αυτή η μάχη που έδωσα ως βρέφος για να ζήσω με καθόρισε και στην υπόλοιπη μου ζωή” έχει πει σε συνέντευξη του στο περιοδικό MUST ο Κύπριος ηγέτης που μεγάλωσε σε μια οικογένεια αυστηρή.

Ο πατέρας του Χρύσανθος ήταν αστυνομικός και η μητέρα του Θεανώ οικοκυρά. Ο Νίκος Αναστασιάδης ακολούθησε την οικογένεια του σε όλη την Κύπρο προτού αποφοιτήσει από το Παγκύπριο γυμνάσιο Λευκωσίας.

Παντρεμένος με την Άντρη Μουστακούδη -“ακολούθησα το αυτοκίνητο του πεθερού μου και είδα που έμεναν. Έτσι την πολιόρκησα και αρχίσαμε να αλληλογραφούμε. Από το 1962 που γνωριστήκαμε αρραβωνιαστήκαμε τον Σεπτέμβριο του 1969” διηγήθηκε ο ίδιος- ο Αναστασιάδης αναμείχθηκε ενεργά με το φοιτητικό κίνημα στα χρόνια του στη Νομική Αθηνών και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της νεολαίας της Ένωσης Κέντρου επί προεδρίας Γεωργίου Παπανδρέου –έναν ηγέτη που ακόμη και σήμερα θαυμάζει.

“Ήταν ένας άριστος ρήτορας” έχει πει για τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον Γέρο της Δημοκρατίας.

Το 1965 κινδύνεψε για δεύτερη φορά από περιτονίτιδα. Οι 27 μέρες νοσηλείας του στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών ανάγκασε τον πατέρα του να τον επισκεφθεί από την Κύπρο –τότε έμαθε και τη σχέση του γιου του με την πολιτική.

Ο Νίκος Αναστασιάδης συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο για μεταπτυχιακό στο UCL (University College London) με ειδικότητα το Ναυτικό Δίκαιο. Επιστρέφοντας στην Κύπρο το 1972 άνοιξε το δικηγορικό του γραφείο στη Λεμεσό, παντρεμένος ήδη από το 1971 με την Άντρη Μουστακούδη. Το 1974 απέκτησαν την Έλσα και το 1977 την Ινώ.

Το ξεκίνημα του στην πολιτική σκηνή έγινε τον Μάϊο του 1981, όταν εξελέγη βουλευτής Λεμεσού στις 24 του μήνα με τον Δημοκρατικό Συναγερμό επί αρχηγίας Γλαύκου Κληρίδη. Έκτοτε δεν έχασε σε καμία εκλογική αναμέτρηση.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει υπάρξει αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ από το 1991 έως το 1993 και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος από το 1993 έως το 1997. Το βιογραφικό του στην τέχνη της πολιτικής μεγάλο με τον ίδιο να έχει διατελέσει Αναπληρωτής Πρόεδρος της Βουλής από το 1996 έως το 2001, μέλος της επιτροπής επιλογής και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής εξωτερικών, αρχηγός αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Ένωση από το 1991 έως το 2006 και αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κυπριακής Ομάδας στον ίδιο οργανισμό.

Επιπλέον ο Νίκος Αναστασιάδης έχει διατελέσει μέλος και πρόεδρος της Επιτροπής της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Βουλευτών από τον Οκτώβριο του 1990 έως το Σεπτέμβριο του 1996, πρώτος αντιπρόεδρος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κύπρου και το 1997 διαδέχθηκε τον Γιαννάκη Μάτση στην προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Η πολύχρονη εμπλοκή του στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τον έχει οπλίσει με φιλικές σχέσεις και δεσμούς με ηγετικές φιγούρες της Ενωμένης Ευρώπης και η εκλογή του στην Προεδρία της Κυπριακής δημοκρατίας τον καθιστά τον 16ο ηγέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Από την εκλογή του στη προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού συμμετέχει σε όλες τις Συνόδους Κορυφής και Συνέδρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος(EPP), εκπροσωπεί τον ΔΗΣΥ στην European Democrat Union(EDU), αλλά και ενεργά συμμετέχει σε όλα τα Συνέδρια της International Democrat Union(IDU).

Όσοι τον γνωρίζουν μιλάνε για έναν άνδρα με ισχυρή προσωπικότητα, πείσμα και ηγετικό προφίλ που ανέλαβε τα ηνία της Κύπρου στην πιο ιστορική στιγμή της.

Ποιος είναι ο Μουσταφά Ακιντζί

2017 01 10T084022Z 1489079848 RC11E84A8120 RTRMADP 3 CYPRUS CONFLICT

Πηγή φωτό: Reuters

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων γεννήθηκε το 1947 στην Οδό Αφροδίτης, ένα μικρό σοκάκι στο κέντρο της Λεμεσού. Άρχισε να πρωταγωνιστεί στην πολιτική σκηνή από τη δεκαετία του 80, όταν αναδείχθηκε στο αξίωμα του “Δημάρχου της Λευκωσίας” με την υποστήριξη της τουρκοκυπριακής Αριστεράς και είχε ταχθεί υπέρ του σχεδίου κοινού αποχετευτικού συστήματος της πόλης.

“Το σπίτι της οικογένειας Ακιντζί ήταν λίγο πιο πίσω από το δικό μας... Εμείς μέναμε στο νούμερο 8 κι εκείνοι τρία σπίτια πιο πάνω. Ο Μουσταφά ήταν ένα παχουλό μωρό, ήσυχο αγοράκι... πιο μικρός από μένα, γι’ αυτό κι εγώ έκανα πιο πολύ παρέα με την αδελφή του τη Γιλσιέ που έχουμε την ίδια ηλικία. Η μάμα τους ήταν ράφταινα και ο παπάς τους δούλευε, νομίζω, στο Κτηματολόγιο...” είπε η Λία Μισιρλή Κεή, μια γυναίκα που είχε ζήσει στην ίδια γειτονιά με τον Μουσταφά Ακιντζί όταν ήταν ένα μικρό αγόρι στα τέλη της δεκαετίας του ‘40 και στα πρώτα χρόνια του ’50, στον Φιλελεύθερο.

Η οικογένεια του μετακόμισε από την Οδό Αφροδίτης το 1955. Αργότερα, όταν ο Μουσταφά Ακιντζί ήταν περίπου 12 χρονών άφησαν τη Λεμεσό πίσω τους. Ένας “βέρος Λεμεσιανός, ένας καθαρός Κυπραίος που αγαπάει πραγματικά τη γενέτειρά του Λεμεσό και την Κύπρο”, όπως τον φωτογραφίζει το ρεπορτάζ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης φέρεται να είναι ένας ήρεμος, λιγομίλητος άντρας, ιδανικός μάλλον για διασκέψεις όπου όλα όσα λες οφείλουν να είναι μετρημένα.

Ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας που συνεχίζει στον σοσιαλδημοκρατικό χώρο ως Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας αναδείχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών στα Κατεχόμενα τον Απρίλιο του 2015.

Γνωστός για τις προοδευτικές του απόψεις σε κοινωνικά θέματα όπως είναι η θέση της γυναίκας στη κοινωνία και πολιτικά θέματα όπως η ανάγκη για σωστή επίλυση του Κυπριακού ο Μουσταφά Ακιντζί έχει πτυχίο αρχιτεκτονικής από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής στην Άγκυρα, μιλά Αγγλικά και αρκετά καλά Ελληνικά.

Παντρεμένος, με 3 κόρες και 2 εγγόνια, ο Ακιντζί ξεκίνησε στα 28 του να δείχνει τις ικανότητες του στην πολιτική όταν και υπηρέτησε Δήμαρχος της Κατεχόμενης Λευκωσίας από το 1976-1990.

Το έργο του, από κοινού με τον φίλο του και τότε Δήμαρχο Λευκωσίας, Λέλλο Δημητριάδη για δημιουργία αποχετευτικού συστήματος στην Λευκωσία και σύστασης master plan για την πόλη έγινε αφορμή να τους απονεμηθούν τα διεθνή βραβεία 'Aga Khan Award for Architecture', 'World Habitat Award' και το Ευρωπαϊκό Βραβείο 'Europa Nostra' για την “προσφορά τους στην πόλη σε πολιτικά ασταθή περίοδο και για την προσπάθεια διατήρησης του ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα της εντός των τοιχών Λευκωσίας”.

“Ο Ακιντζί είναι από τη Λεμεσό, από τα Τέσσερα Φανάρια, μια φτωχική περιοχή. Μόλις τον είδα κατάλαβα ότι έχει τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου του λιμανιού. Έχει πιο πλατύ ορίζοντα. Έχει άλλον αέρα.....” έχει πει ο Δημητριάδης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Πολίτης.

Ένθερμος υποστηρικτής της επιστροφής της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της γιατί πιστεύει ότι αυτό θα αποτελέσει ένδειξη καλής θέλησης για λύση του Κυπριακού, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου τον Ιούλιο 2014 ότι "με τη λύση του Κυπριακού, η Ομόσπονδη Κύπρος, η Ελλάδα, η Τουρκία, το Ισραήλ κι άλλες γειτονικές χώρες πρέπει να δημιουργήσουν μια νέα σχέση, η οποία θα φέρει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο".

Στο Κυπριακό, ο Μουσταφά Ακιντζί αποδίδει σημασία στον δικοινοτικό διάλογο και δίνει έμφαση στην εμπλοκή του λαού στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ