ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι θεσμοί θέλουν εμπλοκή ΟΟΣΑ και Παγκόσμιας Τράπεζας στα εργασιακά

Οι θεσμοί θέλουν εμπλοκή ΟΟΣΑ και Παγκόσμιας Τράπεζας στα εργασιακά
Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας Γκάι Ράιντερ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τυπική με την υλοποίηση των προβλέψεων του νέου Μνημονίου που προβλέπει πως η Ελλάδα θα πρέπει πριν από το τέλος 2015 να προχωρήσει σε συζητήσεις με ανεξάρτητους φορείς και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) για την εφαρμογή των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών στα εργασιακά ζητήματα εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Στη βάση αυτή ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης θα έχουν σήμερα συνάντηση με το γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας Γκάι Ράιντερ στην Αθήνα με τον οποίο θα συζητήσουν τις ελληνικές προτάσεις για την εργασιακή μεταρρύθμιση.

Αν και o ρόλος του ILO είναι συμβουλευτικός και όχι εκτελεστικός ήδη από την περίφημη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου μεταξύ κυβέρνησης – δανειστών είχε περιληφθεί στο σχεδιασμό για τα εργασιακά σαν ένας από τους οργανισμούς με τους οποίους θα διαβουλευόταν η κυβέρνηση προκειμένου να καταλήξει ποιες ακριβώς εργασιακές αλλαγές θα επιχειρήσει να περάσει από την ελληνική Βουλή. Η σχετική αναφορά περιελήφθη και στο τρίτο Μνημόνιο.

Η κυβέρνηση επιδιώκει με τη στήριξη του ILO να επαναφέρει την καθολική ισχύ και την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, το δικαιώμα της μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας, τη δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων να καθορίζουν το ύψος του εθνικού κατώτατου μισθού με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά και τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί ήδη διατυπώνουν επιφυλάξεις για την εμπλοκή του ILO στη διαδικασία διαβούλευσης και προτείνουν την αντικατάσταση του από τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Κατά άλλες πληροφορίες η Υπηρεσία Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων την Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ολλανδός Μάαρτεν Φερβέι, έχει προτείνει ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση να αναλάβει ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, κάτι που όμως η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν φαίνεται να θέλει.