ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Πάτρα ξεκινά η αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών

Από Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Πάτρα ξεκινά η αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το αργότερο μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα πρέπει να παραδοθούν στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο οι εισηγήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις φορολογικές περιφέρειες Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Πατρών.

Ο υπουργός Οικονομικών υπέγραψε αποφάσεις με τις οποίες ανέθεσε σε 4 επιτροπές το έργο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στις εν λόγω περιοχές. Σημειώνεται πως από το 2008 έως και σήμερα οι αντικειμενικές αξίες στις εν λόγω περιοχές παραμένουν αμετάβλητες.

Έργο των επιτροπών του υπουργείου είναι η μελέτη των δεδομένων της αγοράς των ακινήτων σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και η σχετική εισήγηση στον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να καθοριστούν οι τιμές εκκίνησης και οι συντελεστές αυξομείωσης των ακινήτων, ανάλογα με τους παράγοντες που επηρεάζουν αυξητικά ή μειωτικά την αξία τους.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών ήταν υποχρεωμένο ήδη από τον Ιούνιο να προχωρήσει στον καθορισμό νέων αντικειμενικών τιμών με βάση την υπ’ αριθμ’ 4003/2014 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, η οποία ζητούσε από την Πολιτεία να καθορίσει νέες αντικειμενικές αξίες θεωρώντας παράνομη την μη αναπροσαρμογή τους

Καθώς το πολυδιαφημιζόμενο σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2016, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια οριζόντια μείωση της τάξης του 25%-30% στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, εφόσον αυτές οι μειώσεις τεκμηριωθούν και από τις επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ