ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη σύσταση φορέα πιστοληπτικής αξιολόγησης των καταναλωτών προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος

Τη σύσταση φορέα πιστοληπτικής αξιολόγησης των καταναλωτών προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος

Την άμεση ανάγκη σύστασης ενός φορέα πιστοληπτικής αξιολόγησης των καταναλωτών, ο οποίος θα βοηθήσει στην αποτροπή δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, επισημαίνει στην έκθεσή του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ο φορέας αυτός, με βάση τα δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς που θα συγκεντρώνει, θα είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες πιστοληπτικής αξιολόγησης υποψήφιων δανειοληπτών στις τράπεζες υποβοηθώντας τις εγκριτικές τους αποφάσεις.

Προς την ίδια κατεύθυνση σημαντικός θα είναι και ο ρόλος του περιουσιολογίου αλλά και της δημιουργίας της ανεξάρτητης Υπηρεσίας Πίστης και Πλούτου που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Αναφορικά με το θέμα της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία έχουν ήδη ξεπεράσει τα 112 δισ. ευρώ, η έκθεση προτείνει την επίσπευση των διαδικασιών δημιουργίας μιας δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η ύπαρξη της δευτερογενούς αγοράς θα προσελκύσει ευρύ φάσμα επενδυτών που θα χρηματοδοτήσουν τις αναδιαρθρώσεις των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς απαιτεί κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας το οποίο θα περιλαμβάνει και αυστηρές ποινές, ακόμα και ανάκληση αδειών λειτουργίας για όσες εταιρείες το παραβιάσουν. Επιπλέον, όσες εταιρείες θελήσουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των δανείων θα διέπονται από τους κανόνες που αφορούν την προστασία των καταναλωτών και σήμερα διέπουν και τις τράπεζες, αλλά και από τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τραπέζης της Ελλάδος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ