ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΤΕ προαπαιτούμενο για τη δόση

Η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΤΕ προαπαιτούμενο για τη δόση

Η μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ του 10% που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ ξεχωρίζει από τα εκκρεμή προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, ενώ οι άλλες δύο εκκρεμείς παρεμβάσεις αφορούν στο χώρο της υγείας.

Σήμερα ποσοστό 6% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος - στα πλαίσια του rebranding λέγεται πλέον Cosmote- βρίσκεται στην άμεση κυριότητα του δημοσίου και 4% στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μετά την απορρόφηση του ΤΑΠ-ΟΤΕ.Πρόκειταιγια περίπου 49 εκατομμύρια μετοχές του ΟΤΕ συνολικής αξίας 448 εκατ. ευρώ.

Αν και η μεταφορά του 6% στο ΤΑΙΠΕΔ είναι απλή υπόθεση η μεταβίβαση του ποσοστού του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν είναι καθώς το 4% αποτελεί περιουσία του ασφαλιστικού ταμείου. Το Δημόσιο διαθέτει δικαίωμα για επαναγορά των μετοχών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ , ωστόσο για να το κάνει θα πρέπει πρώτα να βρει τα χρήματα.

Σήμερα η συμμετοχή της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ ανέρχεται σε 40% συν μια μετοχή, ενώ ποσοστό 50% βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά.

Σύμφωνα με τη συμφωνία μετόχων του 2008 στην περίπτωση που ένας εκ των συμβαλλόμενων ( Δημόσιο και Deutsche Telekom) σκοπεύει να μεταβιβάσει μετοχές, οφείλει να προσφέρει προς πώληση τους τίτλους αυτούς ή τα σχετικά δικαιώματα πρώτα στον έτερο συμβαλλόμενο, ο οποίος αν αρνηθεί, τότε θα μπορεί να γίνει η μεταβίβαση προς οποιονδήποτε τρίτο. Σημειώνεται ότι η συμφωνία μετόχων παραμένει σε ισχύ για όλο το διάστημα κατά το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί τουλάχιστον 5% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου στον ΟΤΕ.

Υπό την προϋπόθεση ότι τα προαπαιτούμενα δρομολογηθούν άμεσα, τότε έως τη Δευτέρα θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) για να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ