ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθάκης: Στόχος να απομειωθούν τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων

Σταθάκης: Στόχος να απομειωθούν τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άμεσα θα προχωρήσει η δημιουργία 30 εξειδικευμένων Κέντρων Πληροφόρησης για δανειολήπτες σε όλη τη χώρα, καθώς οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις είναι υπό διαμόρφωση.

Αυτό απεκάλυψε σε συνέντευξή του σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης τονίζοντας πως τα Κέντρα Πληροφόρησης θα συστηματοποιήσουν τα νέα εργαλεία που θα παρέχει το Δημόσιο για τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας, έτσι ώστε και οι δανειολήπτες να μην είναι δέσμιοι της νομικής συμβουλής.

«Το κράτος οφείλει να συστήσει έναν θεσμό 100% έγκυρο, ώστε οι δανειολήπτες να μην είναι δέσμιοι της νομικής συμβουλής», είπε ο υπουργός.

Ερωτηθείς για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια των μικρομεσαίων και ιδιαίτερα σε αυτά που εμπλέκεται πρώτη κατοικία, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, ο υπουργός τόνισε ότι επίκειται διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. «Στόχος της κυβέρνησης είναι να απομειωθούν τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Σταθάκης αναφερόμενος στην πιθανότητα να αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων και να επηρεαστεί η στόχευση της κυβέρνησης για προστασία των δανειοληπτών, σημείωσε ότι με το υφιστάμενο όριο των 200.000 ευρώ η προστασία φτάνει το 85%-90% των δανειοληπτών, οπότε δεν είναι αυτό το σημαντικό κριτήριο, αλλά το εισοδηματικό κριτήριο.

Ο υπουργός Οικονομίας είπε ακόμη πως ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα έρθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή θα περιλαμβάνει 3-4 βασικές αρχές και θα είναι απλοποιημένος σε σχέση με σήμερα. Όπως τόνισε, θα δίνει έμφαση σε κλάδους με συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα, όπως οι ειδικές κατηγορίες τουρισμού, η υψηλή τεχνολογία , κ.α. και θα εστιάζει στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τέλος, αναφερόμενος στο μέτωπο των δημοσιονομικών και της επιστροφής στην ανάπτυξη, ο υπουργός εκτίμησε ότι οι καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις, όπως δείχνουν και τα αυξημένα έσοδα του Νοεμβρίου, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να περιορίσει για το 2015 την ύφεση πολύ κάτω του 1%, έναντι του 2,5% που είναι η πρόβλεψη στη συμφωνία με τους δανειστές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ