ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eldorado Gold: Πολιτικοποιήθηκε η επένδυση και έγινε παιχνίδι με πολιτικούς

Eldorado Gold: Πολιτικοποιήθηκε η επένδυση και έγινε παιχνίδι με πολιτικούς
CNN Greece

Σε αναστολή των επενδυτικών της σχεδίων στην Ελλάδα προχωράει η Eldorado Gold.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής Πολ Ράιτ, απέδωσε την αλλαγή της πολιτικής της στην Ελλάδα στη στάση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, την οποία χαρακτηρίζει «ανοιχτά συγκρουσιακή».

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold κ. Πoλ Ράιτ η εταιρία θα παραμείνει στην Ελλάδα και δηλώνει αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση. Ξεκαθαρίζει όμως ότι η εταιρεία δίνει διορία μέχρι τέλη Μαρτίου προκειμένου να δωθούν οι απαραίτητες άδειες για την συνέχιση των εργασιών στην Ολυμπιάδα.

Eάν δεν γίνει αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα τεθούν σε κίνδυνο 500 θέσεις εργασίας. Επιπλέον τόνισε ότι οι άδειες δεν θα πρέπει να είναι όμηροι σε πολιτικές παρεμβάσεις και σε κάθε άλλη ατζέντα από διαφωνούσες μειοψηφίες.

Τα έργα της Χαλκιδικής σε αριθμούς σύμφωνα με την Eldorado Gold:


- 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην κοινωνική ασφάλιση
- 1,5 δις ευρώ σε μισθούς
- 100 εκατομμύρια ευρώ σε τοπικούς συλλόγους και φορείς
- 150 εκατομμύρια ευρώ σε περιβαλλοντικές βελτιώσεις
- 75 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις σε έργα υποδομής της περιοχής
- περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε πληρωμές προορισμούς τοπικούς προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών.
- 120 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους.
- Συνολική επένδυση 700 εκατομμύρια δολάρια σε Σκουριές και Ολυμπιάδα. Έχουμε ευθύνη προς όλους τους μετόχους και του κοινωνικούς εταίρους μας και οι κίνδυνοι που το υπουργείο δημιουργεί δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να αναστείλουμε κάθε περαιτέρω επένδυση στο έργο των Σκουριών με αποτέλεσμα να απολυθούν 600 εργαζόμενοι", σημείωσε χαρακτηριστικά o κ.Ράιτ.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί ο Πάνος Σκουρλέτης υποστήριξε ότι η εταιρία δρα εκβιαστικά και σχετίζει την χθεσινή ανακοίνωση και τη σημερινή συνέντευξη τύπου με το πρόστιμο για περιβαλλοντικές παραβάσεις του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Ο κ. Ράιτ θα έχει σήμερα ενημερωτική συνάντηση στις 16:30 με τον ΣΕΒ, στις 18:00 με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την Τετάρτη το πρωί στις 9.30 θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά, μία ώρα αργότερα με το Βασίλη Λεβέντη, στις 12.00 θα δει τον πρόεδρο του Ποταμιού κ. Θεοδωράκης και στις 14.30 θα συναντηθεί με τον κ. Σκουρλέτη.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα, Τρίτη 12 Ιανουαρίου στις 18:00, στα Κεντρικά Γραφεία του Κόμματος, με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eldorado Gold κ. Paul Wright.

Με αφορμή τη συνάντηση αυτή από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές έγινε αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης του ΣΥΡΙΖΑ και στις δύο εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις. Το αποτέλεσμα είναι το πάγωμα της μεγαλύτερης επένδυσης που έγινε στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Η ζημιά στην τοπική αλλά και την εθνική οικονομία είναι μεγάλη. Η ζημιά στην Ελλάδα είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς στέλνει το λάθος μήνυμα στις διεθνείς και την εγχώρια αγορά.
Χρειαζόμαστε επειγόντως ιδιωτικές επενδύσεις. Εκτιμούμε ότι μόνο αν προσελκύσουμε επενδύσεις ύψους 100 δις μέσα στα επόμενα 3 χρόνια θα πάρει μπροστά η ελληνική οικονομία, θα μειωθεί η ανεργία, θα εγγυηθούμε αξιοπρεπείς συντάξεις και αποτελεσματική κοινωνική πολιτική. Οι επενδύσεις είναι το καύσιμο ανάπτυξης.
Η ιδεοληπτική Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στέλνει σήμερα το λάθος μήνυμα. Και αυτό προκαλεί αμέσως αποεπενδύσεις. Γι’ αυτό χρειάζεται επειγόντως μια άλλη πολιτική η χώρα. Αυτή που η Νέα Δημοκρατία υπεύθυνα προτείνει.
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ