ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποιήσεις Τόμσεν στο Eurogroup για Ελλάδα και ευρωζώνη

Προειδοποιήσεις Τόμσεν στο Eurogroup για Ελλάδα και ευρωζώνη
CNN Greece

Ενημέρωση σε δύο επίπεδα, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τις προοπτικές στη ζώνη του ευρώ θα παράσχει σήμερα στο Eurogroup στην Βρυξέλλες ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόουλ Τόμσεν.

Παράλληλα σήμερα θα γίνουν ανακοινώσεις από το ΔΝΤ για τον ακριβή χρόνο έλευσης του κλιμακίου του Ταμείου στην Αθήνα και για τη σύνθεση της αποστολής.

Ο Τόμσεν θα ενημερώσει αρχικά το Eurogroup για την Ελλάδα και τον προγραμματισμό εν όψει της πρώτης αξιολόγησης, ενώ δεν αποκλείεται να αναφερθεί και στις πρώτες εντυπώσεις που έχει αποκομίσει το Ταμείο από το ελληνικό σχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, σε αυτή τη φάση το ΔΝΤ εμφανίζεται να ζητά τη χορήγηση της Εθνικής Σύνταξης των 384 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια, τη χορήγηση της επικουρικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια, την κατάργηση του εφάπαξ και του ΕΚΑΣ, την περικοπή των συντάξιμων αποδοχών στα ευγενή ταμεία, την εισαγωγή χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης για τις χορηγούμενες συντάξεις και την αποφυγή αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Εξίσου σημαντική για την Ελλάδα είναι η παρουσίαση που θα κάνει ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις προοπτικές της ευρωζώνης στα πλαίσια της ενδιάμεσης έκθεσης του άρθρου 4 του καταστατικού του ΔΝΤ. Η προκαταρτική έκθεση συντάχθηκε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου του 2015 και αναθεωρεί την αντίστοιχη έκθεση που κατήρτισε το Ταμείο τον Ιούλιο του 2015.

Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν πως τα στελέχη του ΔΝΤ έχουν αναθεωρήσει επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους για την πορεία και τις προοπτικές της ευρωζώνης. Σημειώνεται πως τον Ιούλιο το ΔΝΤ προέβλεπε πως η ευρωζώνη θα αναπτυσσόταν κατά 1,5% το 2015 και κατά 1,7% το 2016. Ακόμη, εκτιμούσε πως ο ονομαστικός πληθωρισμός θα παρέμενε κοντά στο μηδέν το 2015 και θα αυξανόταν στο 1,1% του 2016.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία για τη ζώνη του ευρώ που θα παρουσιαστούν σήμερα στο Eurogroup θα δημοσιοποιηθούν επισήμως στις 19 Ιανουαρίου, όταν και θα παρουσιασθεί η αναθεωρημένη έκθεση του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook).

Η αναθεώρηση αναμένεται να λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου, την επιβράδυνση της Κίνας και τις ενδείξεις ότι οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου δεν αυξάνουν τη ζήτηση στην ευρωζώνη. Στη βάση αυτή θα διατυπώνονται συστάσεις για συνέχιση της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στο πλαίσιο του διευρυμένου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων και για επιτάχυνση της εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών.

Το ΔΝΤ έχει ήδη προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στη δομή της ευρωζώνης και της ΕΕ ειδικά δε στην περίπτωση που θα υπάρξουν αλλαγές στη Συνθήκη Σέγκεν.

Στη βάση αυτή ο Τόμσεν αναμένεται να μεταφέρει τις συστάσεις του ΔΝΤ για σύσφιγξη της διακυβέρνησης στην ΕΕ, μείωση των επιπέδων δημόσιου και ιδιωτικού χρέους και επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο σύνολο της ευρωζώνης ώστε να διασφαλισθεί βιώσιμη ανάπτυξη.

Απαντήσεις από Ράις

Δεδομένων των εικασιών και των πληροφοριών που μεταδόθηκαν σε σχέση με την παρουσία του Πόουλ Τόμσεν στο Βερολίνο και τη συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και των φημών για συνεργασία και με τον Μισέλ Σαπέν στο θέμα αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Ακόμη, ο κ. Ράις θα ενημερώσει για τη σύνθεση της αποστολής του Ταμείου και το χρόνο έλευσής του στην Αθήνα, αλλά και για τη συμμετοχή ή όχι της επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος Ντέλια Βελκουλεσκου στην πρώτη αυτή αποστολή.

Τέλος, αναμένεται να παράσχει διευκρινίσεις για τις πληροφορίες που φέρουν τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να συναντάται με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός, με βασικό θέμα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ