ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

Υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

Στην ανακοίνωση ότι υπεγράφη η υπουργική απόφαση για την αναδρομική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών η οποία προβλέπει μειώσεις από 5% έως 19% προχώρησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για κάποιες «Κασσάνδρες» που έσπευσαν να παραπληροφορήσουν ότι θα επέλθουν αυξήσεις και νέα φορολογική επιβάρυνσή των πολιτών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών η υπουργική απόφαση:

1) Εφαρμόζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, με αναδρομική ισχύ από τις 21.5.2015, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης.

2) Εφαρμόζει τις νομοθετικές αποφάσεις, που έχουν ψηφιστεί από το 2007, και καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε προχωρήσει σε εφαρμογή τους.

3) Διαψεύδει τις Κασσάνδρες, οι οποίες έσπευσαν να παραπληροφορήσουν για αυξήσεις και νέα φορολογική επιβάρυνσή των πολιτών, χωρίς να έχουν δει καν τις προτάσεις των αρμόδιων επιτροπών.

4) Επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις περί καμίας αύξησης στις αντικειμενικές αξίες, εκ μέρους της Κυβέρνησης. Στις εννέα κλίμακες διαδοχικών ομάδων τιμών ζώνης που δημιουργούνται, και αφορούν όλη την επικράτεια, στις ισχύουσες τιμές από 400- 650 ευρώ, οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες, όπως και στις τιμές από 4.050- 8.800 ευρώ. Σε όλες τις άλλες ομάδες τιμών ζώνης έχουμε μείωση των ισχυουσών τιμών από 5- 19%.

5) Παρά τις εισηγήσεις για αύξηση των τιμών αντικειμενικής αξίας (σε μερικές ζώνες), η πολιτική βούληση ήταν ξεκάθαρη και σταθερή για καμία αύξηση στις τιμές των αντικειμενικών αξιών.

antikeimenikes

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και οι επιτροπές που συστάθηκαν (για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών) διεκπεραίωσαν επιτυχώς το έργο τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανταποκρίθηκαν στις νομικές και κοινωνικές αναγκαιότητες», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Φόροι και επιδόματα

Οι νέες τιμές ζώνης πρόκειται να επηρεάσουν πολλούς φόρους και επιδόματα που συνδέονται με τις αντικειμενικές ή με τον τεκμαρτό προσδιορισμό εισοδήματος, που βασίζεται και αυτός στις τιμές ζώνης της Εφορίας.

Βάσει αυτών των αντικειμενικών θα υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ του 2016 και ο συμπληρωματικός φόρος. Ο ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν αλλάζει καθώς υπολογίζεται με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 2015.

Οι άλλοι φόροι που επηρεάζονται λόγω αντικειμενικών αξιών είναι το τεκμήριο κατοικίας ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή και κατ’ επέκταση το τεκμαρτό εισόδημα, τα Τέλη Ακίνητης Περιουσίας της ΔΕΗ, οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς, γονικών παροχών ακινήτων, το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων, εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη στο σχέδιο πόλης και το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποιούμενης κατοικίας. Λόγω του ότι οι νέες τιμές ζώνης έχουν αναδρομική ισχύ, θα υπάρξει πρόβλεψη να επανυπολογιστούν οι φόροι μεταβίβασης, γονικών παροχών ή κληρονομιών, καθώς και τα δημοτικά τέλη που πληρώνονται μέσω της ΔΕΗ.

foroiANTIKEIMENIKH

Αλλά και η επίδραση στα επιδόματα θα είναι μεγάλη. Λόγω των χαμηλότερων αντικειμενικών θα επαναπροσδιοριστεί και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, καθώς ένα από τα κριτήρια για τη χορήγηση του είναι η αντικειμενική αξία των ακινήτων των δικαιούχων (100.000 ευρώ για τον άγαμο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με ή χωρίς παιδιά).
Τα άλλα επιδόματα που χάνουν χιλιάδες πολίτες λόγω αντικειμενικών αξιών είναι μεταξύ άλλων η επιδότηση ενοικίου, η κάρτα σίτισης,το δωρεάν ρεύμα, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οικογενειακό επίδομα, το φοιτητικό επίδομα και η απαλλαγή 50% από τον ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι μεταβολές που θα γίνουν στις τιμές ζώνης μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, έχουν ως εξής:

1. Σε περιοχές με τιμές ζώνης έως 650 ευρώ δεν θα υπάρξει μεταβολή
2. Μικρές μειώσεις 7% θα γίνουν σε περιοχές με αντικειμενικές αξίες από 651 έως 1.000 ευρώ το τετραγωνικό
3. Μειώσεις 15,5% σε περιοχές με τιμή ζώνης από 1.000 έως 1.500 ευρώ
4. Μειώσεις 19% σε περιοχές με τιμή ζώνης από 1.500 έως 2.000 ευρώ
5. Μειώσεις 18,5% σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2.000 έως 2.500 ευρώ το τετραγωνικό
6. Μειώσεις 16,5% σε περιοχές από 2.500 έως 3.000 ευρώ το τετραγωνικό
7. Μειώσεις 9% από 3.000 έως 3.500 ευρώ το τετραγωνικό και
8. Μειώσεις 5,5% για περιοχές με τιμή ζώνης από 3.500 έως 4.050 ευρώ.
9. Από τις 4.050 ευρώ και πάνω δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ