ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ :Τα πρωτογενή πλεονάσματα προϋπόθεση για την ελάφρυνση του χρέους

Ντάισελμπλουμ :Τα πρωτογενή πλεονάσματα προϋπόθεση για την ελάφρυνση του χρέους
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σοβαρή χαρακτήρισε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο Bloomberg από το Νταβός της Ελβετίας, ωστόσο προσέθεσε πως «ακόμη τα νούμερα του ασφαλιστικού δεν βγαίνουν».

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δεν θέλησε να υπεισέρθει σε λεπτομέρειες για το θέμα και αρκέστηκε να δηλώσει πως οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών είναι σε πλήρη εξέλιξη.

«Η Ελλάδα έχει βάλει μια σοβαρή πρόταση στο τραπέζι, η οποία φαίνεται ότι είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, όμως υπάρχουν δημοσιονομικά κενά βραχυπρόθεσμα. Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε τώρα, είπε, όμως αυτό μπορεί να χρειαστεί κάποιες εβδομάδες», τόνισε.

Ερωτηθείς για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατέστησε σαφές πως η απομείωση του βάρους του χρέους είναι κάτι που αφορά στο μέλλον και όχι το παρόν. «Η συμφωνία για το ελληνικό χρέος μπορεί να αποτελέσει υπόσχεση για την λήψη δράσης στο μέλλον, όχι τώρα», τόνισε.

Μάλιστα, ο ίδιος ξεκαθάρισε για πρώτη φορά με απόλυτη ευκρίνεια ότι η διαρκής καταγραφή πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελεί προϋπόθεση για την ελάφρυνση του χρέους. «Η λήψη δράσης για την μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους εξαρτάται από το εάν η Αθήνα θα διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα», είπε σχετικά.

Σε σχέση με την προσφυγική κρίση ο κ. Ντάισελμπλουμ τάχθηκε κατά της δημιουργίας μιας «μίνι Σένγκεν», τονίζοντας πως θέλει να δουλέψουν και οι 28 χώρες της ΕΕ μαζί για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ