ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Χρειάζεται να σημειωθεί ακόμη πρόοδος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Ντάισελμπλουμ: Χρειάζεται να σημειωθεί ακόμη πρόοδος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
O Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί Europa

Στην αποσαφήνιση πως απαιτείται ακόμη πρόοδος σε πολλές περιοχές για να επιτευχτεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και θεσμών προχώρησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup αναφερθείς στην Ελλάδα είπε πως υπάρχει καλή συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς και πως έχει υπάρξει πρόοδος σε πολλά επίπεδα, αλλά χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε πολλές περιοχές πριν επιτευχτεί συμφωνία.

«Καλέσαμε την ελληνική κυβέρνηση να λάβει πρωτοβουλίες σε ασφαλιστικό, στα δημοσιονομικά και στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων», ανέφερε.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε πως το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ παραμένει στην Ελλάδα και χαρακτήρισε παραγωγικές τις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με ΕΕ,ΕΚΤ,ESM και ΔΝΤ. «Υπήρξε καλή πρόοδος σε πολλά σημεία», είπε.

Ο Γάλλος Επίτροπος αναγνώρισε πως οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο και έκανε ειδικά αναφορά στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Ο ίδιος σημείωσε πως είναι σε εξέλιξη έντονη εργασία σε τεχνικό επίπεδο η οποία πρέπει να συνεχιστεί, ώστε οι επικεφαλής των θεσμών να επανέλθουν στην Αθήνα όσο το δυνατόν πιο σύντομα. «Χρειαζόμαστε να έχουμε περισσότερες συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό και τον τρόπο που θα καλυφθεί», τόνισε.

Εκτίμησε δε πως είναι πλήρως εφικτό η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου).

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τόνισε από την πλευρά του πως αν και υπάρχει καλή συνεργασία με τις αρχές, απομένει να γίνει σημαντικό μέρος εργασίας. Ο ίδιος είπε πως υπάρχουν ήδη κάποια θετικά αποτελέσματα από τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις όπως η αναβάθμιση της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης.

Ο Ρέγκλινγκ σημείωσε πως ο ESM έχει εκταμιεύσει το ¼ του συνόλου των χρημάτων του ελληνικού προγράμματος, ήτοι 26 δισ. ευρώ και ξεκαθάρισε πως από τη στιγμή που θα υπάρχει επιτυχής αξιολόγηση θα εκταμιευθούν και άλλοι πόροι.

Ερωτηθείς για την κατάσταση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας ο επικεφαλής του ESM δεν επανέλαβε τις προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει τον Ιανουάριο. «Η ρευστότητα μας απασχολεί. Αλλά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα τα έσοδα πήγαν καλύτερα από ότι αναμέναμε και σημαντικά κέρδη της Τράπεζας της Ελλάδος μεταφέρθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ