ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ανοικτά μέτωπα θα καθυστερήσουν την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Τα ανοικτά μέτωπα θα καθυστερήσουν την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αισιόδοξη αποδείχθηκε η πρόβλεψη της κυβέρνησης ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα επιστρέψουν από μεθαύριο Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στην Αθήνα για συνέχιση της αξιολόγησης. Στη βάση αυτή ίσως αποδειχτεί αισιόδοξη η πρόβλεψη ότι η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στο τέλος Μαρτίου.

Όπως ξεκαθαρίστηκε αρμοδίως από τον Επίτροπο για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί πρώτα θα ολοκληρωθεί η τεχνική εργασία από τα κλιμάκια και ο προσδιορισμός των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό και στα δημοσιονομικά και ύστερα τα στελέχη των ΔΝΤ,ΕΕ,ΕΚΤ και ESM θα επιστρέψουν επί ελληνικού εδάφους.

Οι δανειστές αμφιβάλλουν ότι το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό είναι βιώσιμο και ενώ εμφανίζονται διατεθειμένοι να δεχθούν την προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που θέλει η κυβέρνηση, αμφισβητούν ότι μετά τα δύο χρόνια δεν θα υπάρχει ανάγκη συνέχισης του μέτρου.

Ακόμη, συμφωνούν ότι τα περιθώρια φορολογικής επιβάρυνσης έχουν εξαντληθεί και στη βάση αυτή πέραν από τις αλλαγές στη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος εξετάζουν μόνον περιμετρικές αλλαγές στις φορολογικές εκπτώσεις.

Βάρος δίνεται και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-18, τα μέτρα του οποίου είναι μέρος του σεναρίου βάσης που θα χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Αν και το ΔΝΤ τοποθετεί τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό στα 7-9 δισ. ευρώ, ωστόσο κοινοτικές πηγές θεωρούν υπερβολική την εκτίμηση αυτή.

Πάντως, η εβδομάδα που πέρασε ήταν «νωχελική» από την άποψη της ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών, κάτι που δείχνει πως τα πράγματα δεν κινούνται όσο γρήγορα πρέπει.

Την επομένη εβδομάδα οι συζητήσεις αναμένεται να επιταχυνθούν με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, εντός και εκτός Ελλάδος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ