ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραπεζικά στελέχη με διεθνή εμπειρία αναμένεται να στελεχώσουν το ΤΧΣ

Τραπεζικά στελέχη με διεθνή εμπειρία αναμένεται να στελεχώσουν το ΤΧΣ

Σημαντικές αλλαγές προσώπων πρέπει να αναμένονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δεδομένου ότι η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Επιλογής των μελών του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου εμφανίζεται διατεθειμένη να θέσει πολύ υψηλά τον πήχη της στελέχωσης του ΤΧΣ.

Η Επιτροπή που έχει ως πρόεδρο τον Φραντζέσκο Παπαντία, πρώην στέλεχος της ΕΚΤ με θητεία στην Banca di Italia και μεταξύ άλλων απαρτίζεται από την πρώην υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ουγγαρίας Τζούλια Κιράλι, τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου Αιμίλιο Αυγουλέα και τους τραπεζίτες Παναγιώτη Δουμάνογλου Έρικ Ρατζέντρα και Πίτερ Ίγκβε, συνήλθε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα σε μία πολύωρη συνεδρίαση στην οποία εξετάσθηκαν σε βάθος το νομικό πλαίσιο του ΤΧΣ και τα πεπραγμένα του ΤΧΣ από το 2011 έως και σήμερα.

Η Επιτροπή αναμένεται να συγκληθεί εκ νέου την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, οπότε θα ξεκινήσει το κυρίως έργο της. Σημειώνεται πως η Επιτροπή έχει ως αρμοδιότητα την επιλογή των μελών του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ. Προς το σκοπό θα υποστηριχθεί από ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβουλο προσλήψεων που θα επιλέγει από την Επιτροπή και θα προσληφθεί από το ΤΧΣ.

Η Επιτροπή έχει ήδη αρχίζει να αξιολογεί τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ και έχει ζητήσει από κάποια εξ αυτών πληροφορίες σχετικές με τους σκοπούς της αξιολόγησης.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα μέλη της Επιτροπής εξεπλάγησαν αρνητικά από το έργο που έχει να επιδείξει το ΤΧΣ τα τελευταία χρόνια και ειδικά από το γεγονός ότι ενώ υπήρχαν ειδικές πρόνοιες από το νόμο για τον εποπτικό χαρακτήρα του Ταμείου, αυτές οι εποπτικές αρμοδιότητες δεν ασκήθηκαν.

Ακόμη, η Επιτροπή εμφανίζεται διατεθειμένη να μην εξαιρέσει τους εκπροσώπους του Δημοσίου από την αξιολόγηση (τις επιλογές του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος), αλλά και το στελεχιακό προσωπικό (!) του ΤΧΣ, δεδομένου ότι οι διοικήσεις του Ταμείου προσέλαβαν στο παρελθόν στελέχη που αμείβονται με υψηλούς μισθούς, αλλά δεν έχουν να επιδείξουν κάποιο αξιόλογο έργο.

Καθώς η Επιτροπή μετά από την αξιολόγηση της απόδοσης των μελών θα προτείνει στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο την απομάκρυνση κάποιων εκ των μελών του Γενικού Συμβουλίου ή της Εκτελεστικής Επιτροπής, οι σχετικές προτάσεις θα περιέχουν πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής, η Επιτροπή θα προτείνει στον υπουργό Οικονομικών μία λίστα επικρατέστερων υποψηφίων, καθώς και ένα εύρος αμοιβών των μελών του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής, σύμφωνα με τις διεθνώς βέλτιστες πρακτικές και τα πλαίσια αμοιβών παρόμοιων φορέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται πως η αυστηρότητα στην επιλογή των νέων στελεχών του ΤΧΣ συνδέεται με τις αλλαγές στη διακυβέρνηση των τραπεζών. Δεδομένου ότι οι νέες τραπεζικές διοικήσεις θα είναι ακόμη υψηλότερου επιπέδου και θα απαρτίζονται από στελέχη με διεθνή εμπειρία και ειδικές γνώσεις, τα ίδια χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει και η νέα Διοίκηση του ΤΧΣ, η οποία έως το 2020 θα έχει ενεργό ρόλο στην παρακολούθηση των τραπεζών.

Πρέπει να σημειωθεί πως η Επιτροπή Επιλογής αναφέρεται για τις δραστηριότητές της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ αντίγραφο των αναφορών της κατατίθεται και στο EuroWorking Group.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ