ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκαταλείπονται οι «κόκκινες γραμμές» σε επιμέρους ζητήματα του ασφαλιστικού

Εγκαταλείπονται οι «κόκκινες γραμμές» σε επιμέρους ζητήματα του ασφαλιστικού
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάθεση υπαναχώρησης από τις «κόκκινες γραμμές» σε επιμέρους ζητήματα του ασφαλιστικού δείχνει η κυβέρνηση, προκειμένου να αμβλύνει τις διαφωνίες με τους θεσμούς και να προχωρήσει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι νέες εξελίξεις επιβεβαιώνουν πληροφορίες που είχε μεταδώσει στις 10 Φεβρουαρίου το CNN Greece, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο στοχευμένων περικοπών στις υψηλές και πολλαπλές συντάξεις.

Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο θέσπισης χαμηλότερου πλαφόν σε όσους παίρνουν πολλές συντάξεις, δηλαδή σε περίπου 400.000 συνταξιούχους. Στόχος του υπουργείου είναι οι συνταξιούχοι αυτοί να μην λαμβάνουν συνολικά πάνω από 2.300 ευρώ μηνιαίως από πολλαπλές πηγές (κύρια, επικουρική, μέρισμα κ.λπ.), ενώ το νέο πλαφόν για την κύρια σύνταξη αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως το νέο πλαφόν για την κύρια σύνταξη υπολογίζεται με βάση το πενταπλάσιο της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, ενώ για τις πολλαπλές στο εξαπλάσιο αυτής. Στο πρόσφατο παρελθόν, το ανώτατο πλαφόν για την κύρια σύνταξη ήταν 2.773 ευρώ και των πολλαπλών στα 3.680 ευρώ.

Ειδικά ωστόσο για τους αγρότες εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ να επιλέξουν σε ποια ασφαλιστική κλάση θα ανήκουν. Ωστόσο, όσο χαμηλότερο είναι το ύψος της εισφοράς, τόσο χαμηλότερη θα είναι η εθνική σύνταξη.

Ενδεικτικά όποιος αγρότης επιλέξει εισφορά 10%, δηλαδή το 50% της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης θα λαμβάνει κύρια σύνταξη που θα αντιστοιχεί στο μισό της νέας εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, δηλαδή 192 ευρώ. Όποιος επιλέξει εισφορά 15%, θα λαμβάνει εθνική σύνταξη 288 ευρώ, δηλαδή το 75% των 384 ευρώ.

Στο ίδιο πλαίσιο όποιος αγρότης επιλέξει την ανώτατη κλάση του 20%, θα λάβει εθνική σύνταξη 384 ευρώ, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι έχει κλείσει 15 χρόνια ασφάλισης και είναι 67 ετών και άνω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ