ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα τέλη Μαΐου θα ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων

Στα τέλη Μαΐου θα ολοκληρωθεί  η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων

Το αργότερο έως τις 15 Μαρτίου θα ανοίξει το Taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων με στόχο η διαδικασία υποβολής των 6.000.000 φορολογικών δηλώσεων να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου.

Αν και κάποιοι προεξοφλούσαν την έναρξη υποβολής των δηλώσεων ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κρατούσε χαμηλούς τόνους για το ζήτημα, καθώς τελεί σε εκκρεμότητα η νομοθέτηση ρυθμίσεων απαραιτήτων για τις νέες φορολογικές δηλώσεις.

Αυτές αφορούν 1) σε όσους έχουν τεκμαρτό εισόδημα έως 9.500 ευρώ και πραγματικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, με την πρόθεση της κυβέρνησης να απαλλαγούν από το φόρο, 2) στα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης που πλέον θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ομοίως με τα ζευγάρια που έχουν παντρευτεί, 3) στις αλλαγές στην καταβολή του φόρου που προκύψει από την εκκαθάριση. Συγκεκριμένα ο φόρος αντί να πληρώνεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, θα καταβληθεί σε περισσότερες δόσεις και το πιο πιθανόν σε οκτώ δόσεις, αρχής γενομένης από τις 31 Μαίου.

Οι σχετικές ρυθμίσεις έχουν σταλεί από τη Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών στους θεσμούς, ωστόσο ακόμη δεν έχει δοθεί το «πράσινο φως» κάτι που αναμένεται να γίνει εντός των επομένων δύο εβδομάδων.

Πρόθεση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή όπως αυτή εκφράσθηκε σε συνάντηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) είναι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να διαρκέσει 60 ημέρες και να ολοκληρωθεί το αργότερο στα τέλη Μάιου.

Η λογική της ΓΓΔΕ είναι πως οι 20.000 λογιστές - φοροτέχνες της χώρας θα μπορέσουν μέσα σε 60 ημέρες να διεκπεραιώσουν χωρίς πρόβλημα την υποβολή των 6.000.000 δηλώσεων, καταθέτοντας ημερησίως κατ’ ελάχιστον 5 δηλώσεις έκαστος.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών ζήτησε η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων να μετακινηθεί στις 30 Ιουνίου 2016, την οποία χαρακτήρισαν ως πιο «ρεαλιστική ημερομηνία». Όπως τονίσθηκε, οι φορολογούμενοι πρέπει να ενημερωθούν με διαφημιστικά ότι ξεκινάει η υποβολή δηλώσεων διότι ένα από τα προβλήματα είναι η μη έγκαιρη παρουσία τους στα γραφεία των λογιστών, με αποτέλεσμα να υπάρχει όγκος συναλλαγών τις τελευταίες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που αναμένεται να διακρίνει το 2016 από κάθε άλλη χρονιά είναι πως εφέτος δεν θα δοθεί παράταση στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, καθώς στόχος της φορολογικής διοίκησης είναι να ολοκληρωθούν το νωρίτερο δυνατόν οι εκκαθαρίσεις και να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην πληρωμή των φόρων σε πολλές μηνιαίες δόσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ