ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με το αζημίωτο «χαλάνε» τα χαρτονομισμάτα των 500 ευρώ οι τράπεζες

Με το αζημίωτο «χαλάνε» τα χαρτονομισμάτα των 500 ευρώ οι τράπεζες

Μετά την αποκάλυψη ότι η ΕΚΤ σχεδιάζει να αποσύρει από την κυκλοφορία το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, η ζήτηση για μετατροπή των 500ευρων σε μικρότερης αξίας χαρτονομίσματα αυξήθηκε κατακόρυφα. Εκμεταλλευόμενες την ευκαιρία οι τράπεζες δημιούργησαν μια νέα υπηρεσία για τους πελάτες τους.

Ειδικότερα, πολλοί πολίτες που φυλάνε σε θυρίδες ή προσωπικές κρυψώνες τα χρήματα που εκταμίευσαν προ των capital controls, επιλέγοντας χαρτονομίσματα των 500 ευρώ για μικρότερο όγκο, έχουν ήδη αρχίσει να επισκέπτονται τις τράπεζες για να τα ανταλλάξουν με χαρτονομίσματα μικρότερης αξίας.

Με δεδομένα τα capital controls και την επιθυμία του κόσμου να απαλλαγεί από το μεγαλύτερης αξίας χαρτονόμισμα, οι τράπεζες βρήκαν έναν εύκολο τρόπο και να ικανοποιήσουν την ανάγκη της πελατείας και να αυξήσουν τα έσοδά τους.

Συγκεκριμένα δίνουν τη δυνατότητα ανταλλαγής μετρητών με άλλα μετρητά, αλλά με προμήθεια που ανέρχεται σε 0,15% επί του ποσού που ανταλλάσσεται. Η ελάχιστη προμήθεια είναι 5 ευρώ (1% της αξίας του χαρτονομίσματος) και η μέγιστη στα 200 ευρώ.

Έτσι, κάποιος που θα «χαλάσει» σε τράπεζα χαρτονόμισμα των 500 ευρώ θα λάβει πίσω 495 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ