ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Για το πρεστίζ και όχι για την ουσία η συζήτηση για το χρέος

Σόιμπλε: Για το πρεστίζ και όχι για την ουσία η συζήτηση για το χρέος
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Europa

Την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο και πριν τις διακοπές του Πάσχα των Ορθοδόξων εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε μετά το Ecofin.

«Αναμένω ότι η ΕΕ θα τελειώσει την εξέταση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων πριν από τις διακοπές του Πάσχα τους, τον Απρίλιο», είπε σχετικά.

«Οι δανειστές της Ελλάδας εκτιμούν ότι θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν πως η Αθήνα εφάρμοσε όλες τις μεταρρυθμίσεις στα τέλη Απριλίου ή το αργότερο στις αρχές Μαΐου» σημείωσε.

Κατά τον ίδιο «η ΕΕ θέλει ακόμα το ΔΝΤ στο σκάφος» για ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έδειξε να κρατά αποστάσεις από τις χθεσινή τοποθέτηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι το θέμα του χρέους θα τεθεί σύντομα στο τραπέζι, υποστηρίζοντας ότι δεν βλέπει λόγο να παρθούν αποφάσεις στο εγγύς μέλλον.

Συγκεκριμένα, ο Σόιμπλε δήλωσε «δεν έχω ένα σοβαρό επιχείρημα για τους γερμανούς βουλευτές και το γερμανικό λαό για το γιατί αυτό πρέπει να είναι στο επίκεντρο της συζήτησης τώρα». Υπεστήριξε δε ότι η δομή του ελληνικού χρέους δείχνει ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κάποια μεγάλη πληρωμή ως το 2025 και έτσι δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει ρύθμιση των πληρωμών τώρα.

«Αυτό το μέρος της συζήτησης είναι για το πρεστίζ, όχι για την ουσία», δήλωσε.

Τέλος, ανέφερε ότι δεν πρέπει να μετατραπεί η προσφυγική κρίση σε πρόσχημα προκειμένου η Ελλάδα να μην εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος βοήθειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ