ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα 5,25 δισ. ευρώ στο τραπέζι των σημερινών διαπραγματεύσεων

Μέτρα 5,25 δισ. ευρώ στο τραπέζι των σημερινών διαπραγματεύσεων
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιονομικά μέτρα 5,25 δισ. ευρώ θα εξεταστούν στις σημερινές συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς, με το ασφαλιστικό και τη φορολογική μεταρρύθμιση να είναι στο επίκεντρο.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα εξετάσουν στις 1.30 το μεσημέρι με τους Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Ράσμους Ρεφερ και Νίκολα Τζιαμαριόλι τρόπους γεφυρώσεως του δημοσιονομικού κενού που η πλευρά των δανειστών προσδιορίζει έως το 2018 στο 3% του ΑΕΠ ή στα 5,25 δισ. ευρώ.

Εξ αυτών εξοικονομήσεις ύψους 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,75 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, έσοδα 1% του ΑΕΠ θα προέλθουν από τις αλλαγές στη φορολογία και άλλα τόσο έσοδα αναμένονται από μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί έως σήμερα.

Τα φορολογικά μέτρα

Στο φορολογικό οι δανειστές θέλουν μείωση του αφορολογήτου από τις 9.550 ευρώ, στις 7.000 ευρώ και εισαγωγή υψηλότερων φορολογικών συντελεστών στα χαμηλότερα εισοδήματα. Ενδεικτικά στα εισοδήματα έως 22.000 ευρώ ζητούν επιβολή συντελεστή 22% (σήμερα ο συντελεστής 22% επιβάλλεται έως τις 25.000 ευρώ), συντελεστή 32% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 22.001 έως και 42.000 ευρώ (σήμερα 32% επιβάλλεται στο κλιμάκιο 25.000 ευρώ -42.000 ευρώ), συντελεστή 42% για εισοδήματα από 42.001 έως και 65.000 ευρώ (σήμερα ισχύει για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ) και συντελεστή 50% για εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ.

Όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες θεσμοί και κυβέρνηση συμφώνησαν να φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς όμως αφορολόγητο, ενώ συμφωνία φέρεται να έχει επέλθει και για τους αγρότες με ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM να αποδέχονται την πρόταση της κυβέρνησης οι αγρότες να φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων με το νέο αφορολόγητο. Από τις αλλαγές στο αφορολόγητο, τη νέα εισφορά αλληλεγγύης, την αύξηση της φορολογίας των αγροτών και τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια εκτιμάται πως θα συγκεντρωθούν έσοδα 1% του ΑΕΠ.

Πέραν από τις αλλαγές στη φορολογία βάρος θα δοθεί σήμερα και στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, έχουν περιληφθεί στο Προϋπολογισμό 2016, αλλά έως τώρα δεν έχουν εφαρμοστεί. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, η φορολόγηση των μηχανών του ΟΠΑΠ (VLT’s) , καθώς και άλλες παρεμβάσεις οι οποίες ωστόσο δεν αναμένεται να έχουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που είχε αρχικά υπολογιστεί. Στη βάση αυτή εξετάζονται εφεδρικά δημοσιονομικά μέτρα όπως η επιβολή τέλους επί των τραπεζικών συναλλαγών.

Η μείωση συντάξεων

Κρίσιμο θεωρείται το ραντεβού που θα έχει σήμερα στις 7.30 το απόγευμα για το ασφαλιστικό με τους θεσμούς ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Δεδομένου ότι από τις εξοικονομήσεις από τις συντάξεις αναζητούνται 1,75 δισ. ευρώ οι δανειστές θέλουν αυτά τα χρήματα να βρεθούν από τη μείωση των συντάξεων, κύριων και επικουρικών. Ο κ. Κατρουγκαλος έσπευσε χθες από τις Βρυξέλλες, όπου ενημέρωσε τη Μόνιμη Επιτροπή Παρακολούθησης των Ελληνικών Διαπραγματεύσεων που έχει συστήσει το Ευρωκοινοβούλιο, να ξεκαθαρίσει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποδεχτεί απαιτήσεις πέραν των όσων συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες η εθνική σύνταξη θα κριθεί από τα ποσοστά αναπλήρωσης που θα συμφωνηθούν, με τους δανειστές να θέτουν μετ' επιτάσεως το θέμα της μεγαλύτερης ανταποδοτικότητας εισφορών - παροχών αλλά και της κατάργησης των αντικινήτρων ασφάλισης. Ομοίως και το ύψος των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις θα εξαρτηθεί από το εάν οι δανειστές δεχθούν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι αλλαγές στην Παιδεία

Πριν από το ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα συναντηθούν στις 6.30 το απόγευμα με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη. Ο υπουργός Παιδείας κατέθεσε ήδη στους θεσμούς μελέτη για την ανάγκη 20.000 μόνιμων διορισμών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση την επόμενη τριετία, κάτι που δεν είναι σίγουρο πως θα εξετασθεί σήμερα δεδομένου ότι τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θέλουν να επιβεβαιώσουν την εφαρμογή του Μνημονίου στο χώρο της Παιδείας.

Συγκεκριμένα , θα εστιάσουν στο νέο πλαίσιο αξιολόγησης των επιδόσεων όλου του προσωπικού, στην ευθυγράμμιση του αριθμού των διδακτικών ωρών ανά μέλος προσωπικού και αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό, στον εκσυγχρονισμό και στην επέκταση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, στη συνεργασία πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων για ενίσχυση της καινοτομίας – επιχειρηματικότητας σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ, κ.α..

ΔΗΜΟΦΙΛΗ