ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόρο- γκιλοτίνα για όσους έχουν εισόδημα από μισθό και «μπλοκάκι»

Φόρο- γκιλοτίνα για όσους έχουν εισόδημα από μισθό και «μπλοκάκι»

Την εφαρμογή μιας ενιαίας κλίμακας φορολόγησης των εισοδημάτων φέρεται να πρότεινε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στους θεσμούς, κάτι που οδηγεί σε μεγάλες επιβαρύνσεις όσους έχουν ταυτόχρονα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και από «μπλοκάκι».

Τη σχετική πρόταση είχε αποκαλύψει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης στις αρχές Ιανουαρίου όταν είχε προαναγγείλει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με μία ενιαία κλίμακα.

Σήμερα κάθε κατηγορία εισοδήματος φορολογείται αυτοτελώς με ξεχωριστή κλίμακα φορολογικών συντελεστών. Άλλη κλίμακα ισχύει για τους έχοντες εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις και άλλη για εισοδήματα από ελεύθερο επάγγελμα. Οι δε φόροι καθορίζονται ανάλογα με την πηγή προέλευσης του εισοδήματος.

Με τη νέα κυβερνητική πρόταση την οποία απεκάλυψε το Mega τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και ελεύθερο επάγγελμα θα αθροίζονται και θα φορολογούνται με τη νέα κλίμακα.

Αν και τα νέα κλιμάκια και το νέο αφορολόγητο όριο δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, με βάση τις πληροφορίες για φόρο 29% στα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ και αφορολόγητο 9.050 ευρώ, κάποιος μισθωτός με εισόδημα 25.000 ευρώ, ο οποίος έχει και εισόδημα 15.000 ευρώ από επιτήδευμα (μπλοκάκι) θα κληθεί να πληρώσει έως και 30% περισσότερο φόρο με το νέο σύστημα. Συγκεκριμένα ο εν λόγω φορολογούμενος το 2015 είχε φόρο 7.700 ευρώ και από το επόμενο έτος θα κληθεί να πληρώσει φόρο 11.000 ευρώ, δηλαδή 3.300 ευρώ παραπάνω.

Ελάφρυνση με το νέο σύστημα προκύπτει μόνον για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα. Ενδεικτικά μισθωτός με εισόδημα 10.000 ευρώ και εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα 5.000 ευρώ, το 2015 πλήρωσε φόρο 1.400 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα καταβάλει 1.300 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ