ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2016: 60 ημέρες για να υποβληθούν 6 εκατομμύρια δηλώσεις

Φορολογικές δηλώσεις 2016: 60 ημέρες για να υποβληθούν 6 εκατομμύρια δηλώσεις

Ψηφίσθηκε χθες η τροπολογία με τις ρυθμίσεις για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2015 και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ενεργοποίηση της υποβολής των δηλώσεων μέσω του Taxisnet.

Οι μοναδικές πλέον εκκρεμότητες αφορούν στον καθορισμό της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων φυσικών προσώπων και στο σε πόσες δόσεις θα εξοφληθεί ο φόρος που θα βεβαιωθεί.

Να σημειωθεί πως η προβλεπόμενη από τον νόμο καταληκτική προθεσμία της 30ης Απριλίου 2016, που λόγω της αργίας του Πάσχα των Ορθοδόξων ουσιαστικά επεκτείνεται έως τις 3 Μαΐου, δεν θεωρείται από τους φοροτεχνικούς επαρκής χρόνος προκειμένου να καταβληθούν εγκαίρως 6 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις. Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 30 Ιουνίου 2016 και ο χρόνος θεωρείται επαρκής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών στελεχών της φορολογικής διοίκησης η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων θα διαρκέσει έως τα τέλη Μαΐου, με το διάστημα των περίπου 60 ημερών να θεωρείται επαρκές για την υποβολή των δηλώσεων από νοικοκυριά και 20.000 λογιστές – φοροτέχνες.

Άγνωστο παραμένει το τι θα αποφασίσουν κυβέρνηση και θεσμοί και για την καταβολή του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα που σήμερα γίνεται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, από την προθεσμία υποβολής της δήλωσης.

Η κυβέρνηση θέλει να «απλώσει» την αποπληρωμή των φόρων σε 6 ή 7 μηνιαίες δόσεις για να διευκολύνει τους φορολογουμένους και να αποφύγει τη συσσώρευση ληξιπροθέσμων οφειλών.

Πάντως ήδη από το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για απροθυμία από την πλευρά των θεσμών για αλλαγές στο ημερολόγιο πληρωμής του φόρου εισοδήματος καθώς θεωρούν ότι δεν πρέπει να αλλάζουν συνεχώς οι ημερομηνίες πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων.

Η υποβολή δηλώσεων

1) Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει να υποβάλουν φέτος υποχρεωτικά όλοι όσοι έχουν κλείσει μέχρι και τις 31-12-2015 το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν να δηλώσουν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Η υποβολή γίνεται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου. Αυτό σημαίνει, ότι δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κ.λπ.), που αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, εφόσον το προηγούμενο έτος απέκτησαν έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα (π.χ. από τόκους καταθέσεων)!

2) Από την υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση απαλλάσσονται μόνο όσοι φορολογούμενοι, αν και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δεν απέκτησαν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα κατά τη διάρκεια του 2015.

3) Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.

4) Φέτος, για πρώτη φορά επιτρέπεται να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση και τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης, είτε είναι ετερόφυλα είτε ομόφυλα.

5) Οι σύζυγοι και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον έχει διακοπεί η συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους ή συντρόφους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

6) Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή στη Φορολογική Διοίκηση.

7) Οι δηλώσεις με επιφύλαξη υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου και οδηγούνται από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων Διακυβέρνησης (εφεξής ΔΗΛΕΔ) για έλεγχο - εκκαθάριση στην αρμόδια ΔΟΥ.

8) Για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης ο φορολογούμενος πρέπει να εισέλθει, μέσω του διαδικτύου, στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή που είναι διαθέσιμη στον λογαριασμό που έχει στο σύστημα ΤΑΧΙSnet, στην ιστοσελίδα της ΔΗΛΕΔ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr.

Η εκκαθάριση δηλώσεων

9) Η ΔΗΛΕΔ θα πραγματοποιήσει την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα υποβληθούν ηλεκτρονικά, θα εκδώσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα και θα τα κοινοποιήσει σ’ αυτούς ηλεκτρονικά, μέσω των λογαριασμών τους στο σύστημα ΤΑΧΙSnet.

10) Στις περιπτώσεις που θα κριθεί απαραίτητος ο έλεγχος των δικαιολογητικών των αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά, θα οδηγούνται για έλεγχο και εκκαθάριση στις αρμόδιες ΔΟΥ.

11) Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εφόσον από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης προκύψει επιπλέον φόρος προς καταβολή, θα πρέπει να εξοφληθεί είτε εφάπαξ, μέχρι την 29η Ιουλίου, είτε σε τρεις ίσες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την 29η Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι την 30ή Νοεμβρίου.

12) Οι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν φέτος εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος δεν δικαιούνται έκπτωση 2% επί της συνολικής οφειλής.

13) Δεν θα βεβαιώνεται ποσό φόρου εισοδήματος για καταβολή, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ αθροιστικά λαμβανόμενο για τον φορολογούμενο και τη σύζυγό του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ