ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημόσιο: Αύξηση 55% στις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε 15 μήνες

Δημόσιο: Αύξηση 55% στις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε 15 μήνες

Αύξηση 55% καταγράφουν σήμερα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα σε σχέση με το τέλος του 2014, ως αποτέλεσμα της άτυπης στάσης πληρωμών.

Τη σχετική αναφορά έκανε ο Βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας την Τρίτη στη συνεδρίαση της Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, που είχε ως θέμα ημερήσιας διάταξης την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας άσκησε κριτική στον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για το γεγονός ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα συνεχώς αυξάνονται.

«Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου είχαν μειωθεί κατά 65% ή 6 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-2014, ενισχύοντας ουσιαστικά τη ρευστότητα στην οικονομία. Σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 55% σε σχέση με το τέλος του 2014, ως αποτέλεσμα της εσωτερικής στάσης πληρωμών», τόνισε.

Ο κ. Χουλιαράκης αναγνώρισε το πρόβλημα και συνέδεσε την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου με τη λήψη των χρημάτων που θα λάβει η χώρα μετά την πρώτη αξιολόγηση. Δεσμεύτηκε δε για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων της γενικής κυβέρνησης προς τους ιδιώτες, ύψους 7 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016. «Μέσα στο 2016 θα καταβληθούν οι οφειλές των 7 δισ. ευρώ», απάντησε στον κ. Σταϊκούρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει καταρτίσει πρόγραμμα για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με στόχο τη μείωση αυτών ως το τέλος του 2016.

Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στους φορείς των τομέων υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και στην εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων επιστροφών φόρων και εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, καθώς και της αποπληρωμής εκκρεμών επιστροφών φόρων προς τους δικαιούχους.

Στόχος είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 να έχουν εξοφληθεί οφειλές του Δημοσίου ύψους 3,1 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ