ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EWG: Στόχος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν τις 12 Απριλίου

EWG: Στόχος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν τις 12 Απριλίου

Εφικτή θεωρούν τα κράτη της ευρωζώνης την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από τις 12 Απριλίου, σύμφωνα με όσα προέκυψαν μετά το σημερινό Euro Working Group.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, στο σημερινό Euro Working Group στο οποίο συμμετείχαν οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης υπήρξε «ευρεία συναίνεση» στο ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των ζητημάτων μπορεί να διευθετηθεί «εύκολα» αν υπάρχει «πολιτική βούληση» και πως υπάρχουν πολύ λίγα σημεία που έχουν ακόμα τεχνικές δυσκολίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της ευρωζώνης έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τί πρέπει να γίνει ώστε να κλειδώσει αρχικά μια συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η οποία θα επιτρέψει εν συνεχεία την προσχώρηση του ΔΝΤ σε αυτή.

Το EWG ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους των θεσμών και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για το μείγμα των μέτρων που θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018 και τις παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό ύψους 5,25 δισ. ευρώ που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις οι υποχωρήσεις της ελληνικές πλευράς σε ασφαλιστικό και φορολογικό μπορεί να καταστήσουν ευκολότερη τη διαπραγμάτευση στο θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Επιδίωξη όλων των πλευρών είναι να υπάρξει μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έως τις 12 Απριλίου, η οποία θα αποτελέσει και τη βάση των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, συζητήσεις που θα γίνουν στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ μεταξύ 15-17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον. Εάν το χρονοδιάγραμμα τηρηθεί η κυβέρνηση θα καταθέσει πριν το Eurogroup της 22ας Απριλίου τα σχετικά νομοσχέδια στη Βουλή.

Το Euro Working Group έχει προγραμματίσει έκτακτη διάσκεψη στις 7 Απριλίου για να αποτιμήσει την πρόοδο των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδος και θεσμών και να παρέμβει για να ξεπεραστούν πιθανά ακανθώδη ζητήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ