ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Συμφωνίες» έως την Κυριακή επιδιώκει η κυβέρνηση

«Συμφωνίες» έως την Κυριακή επιδιώκει η κυβέρνηση
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται στη συνάντηση με την τρόικα στο ξενοδοχείο Χίλτον, την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016 EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

«Ελπίζουμε να έχουμε τελειώσει έως την Κυριακή το απόγευμα σε ένα κείμενο απόφασης , ώστε να μπορούμε να πάμε στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Πέμπτη και μπορεί εκεί η συζήτηση να διευρυνθεί σε άλλα θέματα όπως το χρέος» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι έγινε μια αναλυτική συζήτηση για τα βήματα που πρέπει να γίνουν έως το Σάββατο, προκειμένου να πάμε σε ένα κείμενο απόφασης, το οποίο θα έχει τη μορφή συμφωνίας.

«Έγινε η συζήτηση, για το ποια βήματα χρειάζεται να γίνουν από εδώ μέχρι το Σάββατο για να αρχίσει το Σάββατο η μετατροπή των συμφωνηθέντων σε κείμενο απόφασης -ένα κείμενο που θα έχουμε συναποφασίσει- και που ελπίζουμε να τελειώσει Κυριακή απόγευμα. Άρα εντοπίσαμε σε ποια θέματα χρειάζεται περισσότερη τεχνική συζήτηση, σε ποια πολιτική συζήτηση και άρα να είμαστε έτοιμοι το Σάββατο -όλο το Σάββατο φαντάζομαι και όλη την Κυριακή είναι η πρόβλεψή μου- να έχουμε αυτό το τελικό κείμενο για να μπορούμε να πάμε στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη. Θα έχουμε το κείμενο και μπορεί η συζήτηση να διευρυνθεί και σε άλλα θέματα, όπως το χρέος», τόνισε.

Ερωτηθείς για το τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία είπε: «Θα είναι ένα κανονικό κείμενο ότι συμφωνήσαμε να κάνουμε αυτά. Όταν τελειώνεις μια πρώτη αξιολόγηση λες τι πρέπει να κάνεις, τι νομοθετήματα χρειάζεσαι και μετά συζητάς ποια πράγματα θα πρέπει να γίνουν μέχρι τη δεύτερη αξιολόγηση».

Στο σημείο αυτό διευκρίνισε τα εξής: «Θα είναι ένα κείμενο με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς –με τον ESM βασικά- και θα υπάρχει και ένα άλλο κείμενο που είναι μαζί με το ΔΝΤ. Αυτά τα κείμενα μοιάζουν, αλλά δεν είναι και ίδια».

Ερωτηθείς για το εάν αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει στην εκταμίευση δόσης, είπε ότι δεν θα συμβεί αυτό, διότι για να εκταμιευθεί δόση θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και του ΔΝΤ, η οποία θα εγκριθεί από το Eurogroup.

«Δεν φέρνει δόση, γιατί όπως ξέρετε υπάρχει μια διαφωνία. Η Γερμανία και οι άλλες χώρες θέλουν το ΔΝΤ μέσα, άρα πρέπει να συμφωνήσουμε και με το ΔΝΤ και με την Κομισιόν. Και το Eurogroup να πει ότι προχωράμε», ξεκαθάρισε.

Απαντώντας στη σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι στο τραπέζι βρέθηκαν όλα τα θέματα, τα οποία σχετίζονται με την τρέχουσα αξιολόγηση.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι θα έχει νέα συνάντηση με τους θεσμούς αύριο στις 3 το μεσημέρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ