ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαπραγματεύσεις: Τι χωρίζει Αθήνα και θεσμούς

Διαπραγματεύσεις: Τι χωρίζει Αθήνα και θεσμούς

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης για την διαπραγμάτευση. Οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν νωρίς το πρωί, με τα περισσότερα θέματα να παραμένουν ανοιχτά, και η νέα συνάντηση είχε οριστεί αρχικά για τις 3 το απόγευμα. Τα δύο μέρη χωρίζει μεγάλη απόσταση στο ασφαλιστικό, ενώ συγκλήσεις υπάρχουν στο δημοσιονομικό και στα κόκκινα δάνεια χωρίς όμως να υπάρχει κατάληξη σε συμφωνία. Στόχος της ελληνικής πλευράς, πάντως, είναι να υπάρξει συμφωνία μέχρι σήμερα το βράδυ.

 

Οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις είναι το πλέον ακανθώδες ζήτημα της διαπραγμάτευσης, με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να μην αποδέχεται τις περικοπές που ζητούν οι θεσμοί και τους δανειστές να μην συναινούν στις ελληνικές θέσεις.

Στα δημοσιονομικά και ειδικά στο μείγμα μέτρων που θα οδηγήσουν σε έσοδα 1,8 δισ. ευρώ έως το 2018 βρέθηκε κοινό έδαφος.

«Συζητήσαμε για τα δημοσιονομικά και σχεδόν τα κλείσαμε», υποστήριξε υψηλόβαθμη πηγή που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, λίγο μετά τον πρώτο γύρο των συζητήσεων των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι ελληνική πλευρά και δανειστές βρίσκονται κοντά στην κατάρτιση της λίστας με τα φορολογικά μέτρα, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν συζητά την μείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από τα 9.100 ευρώ, τη στιγμή που πληροφορίες θέλουν τους θεσμούς να επιμένουν σε μείωση λίγο πάνω από τα 8.000 ευρώ.

Η πλευρά της Κομισιόν δέχεται πως με μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το ΔΝΤ θεωρεί πως τα ίδια μέτρα οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ έως το 2018.

Στη συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6 το πρωί η κυβέρνηση εισηγήθηκε ένα νέο σύστημα προστασίας για τα κόκκινα δάνεια το οποίο δεν θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα όρια και κριτήρια. «Είμαστε αρκετά κοντά στα κόκκινα δάνεια» ανέφερε ο ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πορεία της διαπραγμάτευσης για τα «κόκκινα» δάνεια.

Ο κ. Σταθάκης είπε από την πλευρά του πως έχει επιτευχθεί συμφωνία για το φορολογικό και πως αργά το μεσημέρι θα συνεχιστεί η συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια.

Τα ποσοστά αναπλήρωσης δεν «ξεκλείδωσαν» τις επικουρικές

Οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των θεσμών γίνονται επί δύο διαφορετικών κειμένων. Αυτού των Ευρωπαϊκών θεσμών του λεγόμενου Memorandum Of Understanding και εκείνου του ΔΝΤ, λεγόμενου και Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP).

Η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις έχει προκαλέσει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – θεσμών με την πλευρά των δανειστών να δέχεται οριακά την εφαρμογή της ρήτρας στο 80% του ελλείμματος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), κάτι που όμως η κυβέρνηση απορρίπτει.

Το ΔΝΤ ζητά περικοπές επικουρικών συντάξεων στο σύνολο (100%) του ελλείμματος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, ήτοι μειώσεις που θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση 700 εκατ. ευρώ. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συζητούν η ρήτρα να εφαρμοστεί για το 80% του ελλείμματος, ήτοι να υπάρξει περικοπή συντάξεων στο ύψος των 560 εκατ. ευρώ, με τα υπόλοιπα 140 εκατ. ευρώ να διασφαλίζονται από την αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΤΕΑ.
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αντιπρότεινε μια σειρά παρεμβάσεων που περιλαμβάνει μείωση συντάξεων, αξιοποίηση μέρους της περιουσίας και αύξηση εισφορών. Η ελληνική πρόταση οδηγεί σε περικοπές επικουρικών συντάξεων στο 50% του ελλείμματος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, ήτοι κατά 350 εκατ. ευρώ.

Βάσει της ίδιας πρότασης 250 εκατ. ευρώ θα βρεθούν από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και 100 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων.

Παρότι η Κυβέρνηση επιθυμεί οι μειώσεις να εφαρμοστούν για τις συντάξεις από 170 ευρώ και πάνω και μετά τις περικοπές να μην υποχωρεί το ύψος της τελικής σύνταξης (κύριας και επικουρικής μαζί) κάτω από τα 1.300 ευρώ, εντούτοις οι δανειστές δεν δείχνουν καμία ένδειξη υποχώρησης.

Η κυβέρνηση ήλπιζε πως οι υπαναχωρήσεις που έκανε στο μέτωπο των ποσοστών αναπλήρωσης για τις νέες συντάξεις θα ήταν ικανές να κλειδώσουν τη συμφωνία για τις επικουρικές, κάτι που όμως δεν επαληθεύτηκε.

Το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε νέα πρόταση στους δανειστές για τους συντελεστές αναπλήρωσης βάσει των οποίων θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις, η οποία έγινε αποδεκτή.

Βάσει της πρότασης αυτής, για 40 έτη ασφάλισης, το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης θα ανέρχεται στο 40,7%. Έτσι, οι νέες συντάξεις θα είναι σημαντικά μειωμένες έως και κατά 30% σε σχέση με τις ήδη καταβαλλόμενες, με τη συνολική εξοικονόμηση για το ασφαλιστικό σύστημα να ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Κατά κάποιες εκτιμήσεις με το νέο σύστημα όλες οι νέες συντάξεις θα έχουν πλαφόν στα 1.000 ευρώ μεικτά!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ