ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: «Ψυχραιμία» για να αποφύγουμε επανάληψη του 2015

Μοσκοβισί: «Ψυχραιμία» για να αποφύγουμε επανάληψη του 2015

Μεγάλη πρόοδο από την Ελλάδα στο φόρο εισοδήματος, στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και στο το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων διαπιστώνει ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος συνιστά «ψυχραιμία» στην ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα της μονομερούς νομοθέτησης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφου της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, ο Μοσκοβισί ανέφερε πως δεν είμαστε ακόμη σε συμφωνία. «Έχουμε τις γενικές παραμέτρους, και στην Ουάσιγκτον θα είναι η ευκαιρία να συζητήσουμε τόσο το κλείσιμο της αξιολόγησης όσο και το ζήτημα του χρέους. Τα δύο συνδέονται: όσο περισσότερες μεταρρυθμίσεις, τόσο λιγότερη η ανάγκη για την ελάφρυνση του χρέους», είπε και προσέθεσε: «Το ερώτημα είναι αν μπορούμε και πρέπει να επιβάλουμε στην Ελλάδα ακόμη πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις, όπως η μείωση του επιπέδου των συντάξεων. Η αίσθηση της Επιτροπής είναι ότι θα φτάσουμε σε ένα σημείο οικονομικής βιωσιμότητας - δεν είμαστε μακριά – σεβόμενοι ένα ορισμένο επίπεδο της κοινωνικής σταθερότητας».

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί τόνισε πως η Επιτροπή δεν επιθυμεί πρόσθετες προσπάθειες πέρα από το «Μνημόνιο»που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την οικονομική και κοινωνική δομή της Ελλάδας. «Το ΔΝΤ απαιτεί πρόσθετες μεταρρυθμίσεις», ανέφερε, διευκρινίζοντας πως το ΔΝΤ είναι αναγκαίο. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα οι απόψεις των θεσμών να προσεγγιστούν τη στιγμή που θα υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρας απειλεί να νομοθετήσει χωρίς να περιμένει τη γνώμη των πιστωτών ο Μοσκοβισί δήλωσε τα εξής: «Πρέπει να επιδειχθεί ψυχραιμία από όλες τις πλευρές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να μεσολαβήσει. Πρέπει να κρατηθεί μια σαφής γραμμή και να ολοκληρωθεί η πρώτη αναθεώρηση. Ο στόχος να επιτευχθεί στο τέλος του Απριλίου φαίνεται ακόμη εφικτός με λίγη καλή θέληση και εργασία. Πρέπει να αποφύγουμε την επανάληψη του τραγικού σεναρίου του περασμένου έτους και τις αναφορές σε Grexit. Είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ