ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτακτη σύσκεψη για τα ταμειακά διαθέσιμα στο ΓΛΚ

Έκτακτη σύσκεψη για τα ταμειακά διαθέσιμα στο ΓΛΚ
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ΑΠΕ -ΜΠΕ

Έκτακτη σύσκεψη για τα ταμειακά διαθέσιμα πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.

Στόχος της σύσκεψης ήταν να αποτιμηθεί η κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το Δημόσιο Ταμείο, ώστε τόσο η κυβέρνηση όσο και οι πιστωτές να γνωρίζουν πόσο μπορεί να το «τραβήξουν» με τη διαπραγμάτευση.

Στα τέλη Μαρτίου η κυβέρνηση διατεινόταν πως δεν υπήρχε κανένας άμεσος κίνδυνος στα ταμειακά διαθέσιμα, προσθέτοντας ωστόσο πως η τρέχουσα κατάσταση – της μη καταβολής δόσεων- εξ ορισμού δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' αόριστο.

«Καμία οικονομική οντότητα δεν καλύπτει το σύνολο των χρηματοδοτικών της αναγκών από ίδιους πόρους χωρίς νέο δανεισμό και ανακύκλωση χρεών», ανέφεραν τότε στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Το Μάρτιο η κυβέρνηση πέραν από μισθούς, συντάξεις και λοιπές δαπάνες (π.χ. πιστώσεις για τη διαχείριση του προσφυγικού) κατέβαλε τοκοχρεολύσια 1,6 δισ. ευρώ. Τον Απρίλιο θα καταβάλει 931 εκατ. ευρώ για τόκους και αποπληρωμή δανείων (τα 459 εκατ. ευρώ αφορούν σε καταβολές προς το ΔΝΤ), ενώ αθροιστικά το Μάιο και τον Ιούνιο για τις σχετικές υποχρεώσεις θα καταβάλει 1,1 δισ. ευρώ.

Αν και από τις προβολές που κάνουν οι πιστωτές προκύπτει πως η κυβέρνηση μπορεί να τα βγάλει πέρα έως και τον Ιούνιο, χωρίς να ξεμείνει από ρευστό, ωστόσο τα στοιχεία που προέκυψαν από τη σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την προηγούμενη Παρασκευή διαψεύδουν την εικόνα αυτή και δείχνουν πως η υφιστάμενη ρευστότητα δεν επαρκεί να καλύψει και τον Ιούνιο.

Αυτή η εξέλιξη καθιστά πιο επιτακτική την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεδομένου ότι εάν δεν υπάρξει λύση μέσα στο Μάιο είναι πιθανόν να αθετηθούν ξανά υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ (τον Ιούνιο πρέπει να καταβληθούν στο Ταμείο 306 εκατ. ευρώ και τον Ιούλιο 459 εκατ. ευρώ) ή ακόμη και προς την ΕΚΤ και στις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, που τον Ιούλιο θα πρέπει να λάβουν συνολικά 2,2 δισ. ευρώ για την εξόφληση ομολόγων που διακρατούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ