ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

De Morgen: Και πάλι στον ορίζοντα το Grexit

De Morgen: Και πάλι στον ορίζοντα το Grexit
REUTERS/ TONY GENTILE

Ζήτημα Grexit επαναφέρει η βελγική εφημερίδα De Morgen, η οποία κάνει λόγο για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, το οποίο αποδίδει στις διαφωνίες που έχουν ανακύψει μεταξύ των θεσμών, όσων αφορά το περιεχόμενο των μέτρων που πρέπει να λάβει η Ελλάδα.

Οι διαπραγματεύσεις σέρνονται εδώ και πολλούς μήνες με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια έκδηλη νευρικότητα στα εμπλεκόμενα μέρη, αναφέρεται στο δημοσίευμα υπό τον τίτλο "και πάλι στον ορίζοντα η απειλή του Grexit", και συνιστά σε όσους νόμιζαν ότι η ελληνική κρίση αποτελεί παρελθόν, “να το ξανασκεφτούν”.

Υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει το δημοσίευμα, το οποίο αναφέρει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ έχει κάνει σαφές ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης απέχουν αρκετά από τις επιθυμίες του Ταμείου.

Επιπλέον, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει «μη ρεαλιστικό» το στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3% για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα έχει βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» στο προσφυγικό, αναφέρει το δημοσίευμα, και ως εκ τούτου ανέμενε από την ΕΕ να χαλαρώσει τις απαιτήσεις της στο οικονομικό πεδίο.

Αυτό όμως δεν έγινε, συνεχίζει, καθώς η ΕΕ έδωσε μεν επιπλέον οικονομική βοήθεια για το προσφυγικό στην Ελλάδα, ωστόσο δεν θέλησε να βάλει νερό στο κρασί της όσον αφορά τις αξιώσεις της για προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Η κατάσταση έχει αρχίσει και πάλι να γίνεται επικίνδυνη, καθώς η Ελλάδα ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας τον Ιούλιο όταν θα κληθεί να αποπληρώσει σειρά οφειλών. Τα χρονικά περιθώρια έχουν αρχίσει να γίνονται ασφυκτικά, καταλήγει η εφημερίδα, συμπληρώνοντας ότι εάν την Παρασκευή το Eurogroup δεν ανάψει το “πράσινο φως’ για την εκταμίευση της δόσης, το αδιέξοδο θα είναι πλήρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ