ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαθαίνει το χάσμα κυβέρνησης - δανειστών

Βαθαίνει το χάσμα κυβέρνησης - δανειστών
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Με πολλά ανοικτά ζητήματα ξεκινά σήμερα στη 1 το μεσημέρι η διαπραγματευτική Εβδομάδα των Παθών για την κυβέρνηση. Πέραν από τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, ανοικτά παραμένουν ακόμη θα θέματα του αφορολόγητου, αλλά και των κόκκινων δανείων.

Η κυβέρνηση θέλει να πείσει τους θεσμούς τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ να προσδιοριστούν σε δεύτερο χρόνο, κάτι που όμως δεν μοιάζει εύκολο. Το ΔΝΤ και κάποιες χώρες της ευρωζώνης επιθυμούν οι εξοικονομήσεις αυτές να προσδιοριστούν και να θεσμοθετηθούν άμεσα και παράλληλα με τις παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και φορολογία, ώστε να προχωρήσει άμεσα η κατάρτιση της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους από το Ταμείο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση θεωρεί πως αυτό πολιτικά δεν είναι εφικτό και στη βάση αυτή δίνει βάρος στη πολιτική διαπραγμάτευση, ώστε να αποσυνδέσει τη ψήφιση των προληπτικών μέτρων , από το βασικό κορμό των μέτρων 5,4 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει σήμερα ειδική κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή.

Συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου θεωρούν πως από τα 3,5 δισ. ευρώ, μόλις τα 500 εκατ. ευρώ μπορούν να ευρεθούν μέσα από τη περαιτέρω μείωση των λειτουργικών -καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου. Τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από περικοπές στη μισθοδοσία του Δημοσίου και στις πιστώσεις που σχετίζονται με την καταβολή συντάξεων.

Αλλά και στα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης που σχετίζονται με τα μέτρα του πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ και τις διαθρωτικές παρεμβάσεις η κατάσταση δεν είναι πιο εύκολη.

Τα ανοιχτά ζητήματα

Στο θέμα του αφορολογήτου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιμένει στη διατήρησή του στις 9.100 ευρώ, ωστόσο οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν καταθέσει και εναλλακτική που προβλέπει αφορολόγητο 8.900 ευρώ, το οποίο θα αυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε παιδί. Στην πρώτη περίπτωση η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται στα 2.000 ευρώ, στη δεύτερη μειώνεται στα 1.958 ευρώ !

Αλλά και στη διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια, η οποία εμφανίζεται ως «ώριμη» για να κλείσει υπάρχουν ακόμη διαφορές. Μπορεί η απόσταση στο ζήτημα του ύψους των ορίων για την προστασία από την πώληση των δανείων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία να έχει μειωθεί, ωστόσο δεν υπάρχει συμφωνία στη «φορολογική αμνήστευση» των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Θέλοντας να καταστήσουν ελκυστική των πώληση των δανείων σε funds οι ΔΝΤ,ΕΕ και ΕΚΤ έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να εξαιρεθούν από τη φορολογία οι σχετικές συναλλαγές. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης όχι μόνον αντιτάσσεται σθεναρά σε αυτό, αλλά έχει ζητήσει και γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εάν η εξαίρεση αυτή επιτρέπεται από την Κοινοτική νομοθεσία. Αυτή η γνωμοδότηση αναμένεται εντός των ημερών.

Παρά το γεγονός ότι το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών μεγαλώνει και το Eurogroup δύσκολα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι αν δεν κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν ελλοχεύει ο «κίνδυνος» εκλογών κάτι το οποίο «ξορκίζει» ο Αλέξης Τσίπρας που προσπαθεί να προχωρήσει άμεσα με την αξιολόγηση έτσι ώστε να περάσει στο δεύτερο στάδιο του σχεδίου και προβεί σε ανασχηματισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ