ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οριακή η ρευστότητα στα ταμεία του Δημοσίου

Οριακή η ρευστότητα στα ταμεία του Δημοσίου

Στα τέλη Μαρτίου η κυβέρνηση διατεινόταν πως δεν υπήρχε κανένας άμεσος κίνδυνος για τα ταμειακά διαθέσιμα. Σήμερα δεν μπορεί να υποστηρίξει το ίδιο.

Το Μάρτιο η κυβέρνηση πέραν από μισθούς, συντάξεις και λοιπές δαπάνες (π.χ. πιστώσεις για τη διαχείριση του προσφυγικού) κατέβαλε τοκοχρεολύσια 1,6 δισ. ευρώ.

Τον Απρίλιο θα καταβάλει συνολικά 931 εκατ. ευρώ για τόκους και αποπληρωμή δανείων (ήδη πλήρωσε 459 εκατ. ευρώ που αφορούν σε καταβολές προς το ΔΝΤ), ενώ αθροιστικά το Μάιο και τον Ιούνιο για τις σχετικές υποχρεώσεις θα καταβάλει 1,1 δισ. ευρώ.

Το Δημόσιο κάθε μήνα χρειάζεται περίπου 1,5 δισ. ευρώ για την καταβολή μισθών και συντάξεων. Επίσης, για το χρέος, τον Ιούνιο υπάρχουν υποχρεώσεις 705 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 306 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, ενώ τον Ιούλιο θα πρέπει να καταβληθούν συνολικά 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,9 δισ. ευρώ είναι ομόλογα και τόκοι προς την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες και 458 εκατ. ευρώ δόση προς το ΔΝΤ.

Αν και από τις προβολές που κάνουν οι πιστωτές προκύπτει πως η κυβέρνηση μπορεί να τα βγάλει πέρα έως και τον Ιούνιο, χωρίς να ξεμείνει από ρευστό, ωστόσο τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διαψεύδουν την εικόνα αυτή και δείχνουν πως η υφιστάμενη - με τα σημερινά δεδομένα- ρευστότητα δεν επαρκεί να καλύψει καν το Μάιο, δεδομένου ότι το προσφυγικό δημιουργεί διαρκώς έκτακτες δαπάνες.

Ημέρες καλοκαιριού 2015

Για αυτό το Δημόσιο κατέφυγε ξανά όπως το 2015 στα αποθεματικά των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προκειμένου να καλύψει τις ταμειακές του ανάγκες μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να καταβληθεί η δόση από τον ESM. Ήδη στον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν μεταφερθεί από τις εμπορικές τράπεζες αποθεματικά των νοσοκομείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ΟΑΕΔ, ενώ αναμένονται και τα διαθέσιμα του ΕΟΠΥΥ.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να καλυφθούν οι βασικές υποχρεώσεις του Δημοσίου έως και τις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου.

Διαβάστε επίσης

Χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα της Βουλής βάζει η κυβέρνηση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ