ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα έτοιμα για την αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων

Όλα έτοιμα για την αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων

Με απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου συστάθηκε στο υπουργείο Οικονομίας τριμελής επιτροπή έργο της οποίας είναι η εξέταση των φακέλων αδειοδότησης των εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (Ε.Δ.Α.Μ.Ε.Δ.) και Μεταβίβασης Απαιτήσεων από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (Ε.Μ.Α.Μ.Ε.Δ.).

Με τη σχετική απόφαση καθορίζονται τα μέλη της εν λόγω επιτροπής, έργο της οποίας είναι η εξέταση των φακέλων αδειοδότησης των εταιριών διαχείρισης και μεταβίβασης απαιτήσεων του Ν. 4354/2015, και ειδικότερα η διαπίστωση της τήρησης των προϋποθέσεων του νόμου με την επιφύλαξη των ειδικότερων εποπτικών αρμοδιοτήτων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σημειώνεται πως οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων νομικών προσώπων θα διαβιβάζονται μετά πλήρους φακέλου και συνοπτικού σημειώματος, στην Επιτροπή από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία πρέπει εντός 10 εργάσιμων ημερών να συντάξει αιτιολογημένη γνώμη και να τη διαβιβάσει μετά του πλήρους φακέλου στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Επιτροπή απαρτίζεται από τους:

  • Ιωάννη Κοτσέλη Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής και Ενημέρωσης Καταναλωτή της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή και Εποπτείας της Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας ως πρόεδρο, με αναπληρώτρια την Καλλιόπη Οικονόμου υπάλληλο της ως άνω Διεύθυνσης.
  • Νικόλαο Κοτή Προϊστάμενο του Τμήματος Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων της Διεύθυνσης Εταιρειών και Γενικού Εμπορικού Μητρώου της Γενικής Δ/νσης Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας, ως μέλος, με αναπληρωτή τον Φιλδισάκο Γεώργιο Προϊστάμενο του Τμήματος Έρευνας Αγοράς και Οικονομοτεχνικής Ανάλυσης της Δ/νσης Έρευνας Αγοράς και Τεχνικών Προδιαγραφών της Γενικής Δ/νσης Δημοσίων Συμβάσεων και Προμηθειών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας.
  • Μαλαματή Μίχη δικηγόρο, που υπηρετεί στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, ως μέλος, με αναπληρώτρια την Γεωργία – Ιωάννα Σιψή υπάλληλο της Δ/νσης Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.

Στο Ν. 4354/2015 αναφέρεται πως πριν δοθεί άδεια στις εν λόγω εταιρείας από την Τράπεζα της Ελλάδος, προηγείται απλή γνώμη της εν λόγω Επιτροπής, ενώ σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτα η προθεσμία των 10 ημερών τότε η Τράπεζα της Ελλάδος εκδίδει την απόφαση της μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 20 ημερών από την επομένη της υποβολής της σχετικής αίτησης και χωρίς τη γνώμη της Επιτροπής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ