ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βέβαιος ο Ρέγκλινγκ ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα

Βέβαιος ο Ρέγκλινγκ ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα

Την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στο Bloomberg.

Παράλληλα, ο Ρέγκλινγκ δήλωσε πως είναι αδύνατο να αποσαφηνιστεί ποιος έχει δίκιο στις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία από την στιγμή που «όπως όλοι γνωρίζουμε οι εκτιμήσεις ενέχουν ένα μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας».

Ο κ. Ρέγκλινκ δεν πήρε θέση για το ποια πρόβλεψη θεωρεί ότι είναι σωστή, ενώ δήλωσε ότι η διαφωνία μεταξύ των θεσμών είναι υπαρκτή και «πρέπει να ζήσουμε με αυτή».

Εξαιτίας αυτής της διαφωνίας διατυπώθηκε το αίτημα για λήψη των προληπτικών μέτρων, τα οποία θα εφαρμοστούν μόνο αν αποδειχτεί σωστό το απαισιόδοξο σενάριο – αυτό του ΔΝΤ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στους στόχους που έχουν συμφωνηθεί από το καλοκαίρι του 2015, τόσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και φορολογικό, διαφορετικά ο ESM δεν θα αποδεσμεύσει την επόμενη δόση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική πλευρά δεν έχει καταγράψει τόση πρόοδο ώστε να δικαιολογεί ένα νέο Eurogroup για την εκταμίευση μιας νέας δόσης.

Ο κ. Ρέγκλινγκ αναγνώρισε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι εύκολες ενώ περιέγραψε τις αλλαγές στο ασφαλιστικό ως «τεχνικά περίπλοκες» και «πολιτικά ευαίσθητες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ