ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσμοί: Υπάρχει πρόοδος αλλά όλα τα θέματα ανοικτά

Θεσμοί: Υπάρχει πρόοδος αλλά όλα τα θέματα ανοικτά

Συνεχίζονται εξ αποστάσεως οι διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ να παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σε κοινή τους δήλωση ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ και ESM  διαπιστώνουν πρόοδο στα ζητήματα της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Είχαν προηγηθεί έντονες πιέσεις από τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης προς το ΔΝΤ, σε σημείο τέτοιο ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις ακόμη και αν το Ταμείο είχε σε αυτές ρόλο τεχνικού συμβούλου. Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε αναμονή της επικοινωνίας Τουσκ με Τσίπρα με πληροφορίες να κάνουν λόγο για Eurogroup την ερχόμενη Τετάρτη.

 

Στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι επικεφαλής των θεσμών δεν αναφέρουν πότε θα επανέλθουν στην Αθήνα. Η κοινή δήλωση αναφέρει τα εξής:

«Τα θεσμικά όργανα και οι ελληνικές αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε μια δέσμη μέτρων πολιτικής που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για συζητήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

»Όλα τα όργανα θα συνεχίσουν να εργάζονται από τα κεντρικά γραφεία με τις αρχές και τα κράτη μέλη σχετικά με τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου πολιτικής».

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα δήλωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση Τύπου πως η Κομισιόν θα συνεχίσει να εργάζεται για μια λύση στο πνεύμα της συμφωνίας της Συνόδου της 12ης και 13ης Ιουλίου 2015.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αφοσίωση για μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν», είπε.

Ερωτηθείσα για το εάν οι επικεφαλής των θεσμών έφυγαν από την Αθήνα χωρίς συμφωνία για τα προληπτικά μέτρα και για το εάν αυτά θα καθοριστούν σε επικείμενο Eurogroup η κ. Αντρέεβα αρκέσθηκε να αναφερθεί σε πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σύμφωνα με τις οποίες η Κομισιόν είναι της άποψης πως όλα τα στοιχεία για τα ελληνικά στατιστικά είναι σωστά και δεν υπάρχει ανάγκη για έκτακτα μέτρα.

«Αν όμως, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των θεσμών, παρουσιαστεί στην ελληνική κυβέρνηση η επιλογή, τότε θα την εξετάσουμε σοβαρά», είπε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπενθυμίζοντας τα λεγόμενα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ντομπρόβσκις: Στο επίκεντρο τα προληπτικά μέτρα

«Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα συνεχίζονται», δήλωσε για το θέμα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ο οποίος είχε συνάντηση στη Ρώμη με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Ο ίδιος τόνισε ότι στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων με την Ελλάδα βρίσκονται τα προληπτικά μέτρα που ζήτησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να κλείσει η αξιολόγηση.

Ντράγκι: Αναγκαίες ούτως ή άλλως οι μεταρρυθμίσεις

«Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες και είναι προσηλωμένη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων» δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, και τονίζει ότι οι δυσκολίες της χώρας έχουν μικρή σχέση με το νόμισμα και πως οι μεταρρυθίσεις θα ήταν ούτως ή άλλως αναγκαίες.

«Ξεκάθαρα, η περασμένη χρονιά ήταν ένα οικονομικό πισωγύρισμα για την Ελλάδα. Τώρα όλοι αντιλαμβάνονται ότι η χώρα και οι πολίτες της χρειάζονται πάνω από όλα ανάπτυξη. Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες και είναι προσηλωμένη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων» επισημαίνει ο κ. Ντράγκι, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση έαν το πρόβλημα για τη χώρα ήταν το κοινό νόμισμα, αναφέρει: «Οι προκλήσεις της Ελλάδας έχουν μικρή σχέση με το ευρώ. Θα χρειαζόταν ούτως ή άλλως να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Στην Ευρωζώνη, η Ελλάδα μπορεί να το πετύχει με τη στήριξη των εταίρων της: Το ποιος ανήκει στο ευρώ και ποιος όχι δεν είναι θέμα της ΕΚΤ να το αποφασίσει. Είναι ζήτημα των κρατών-μελών».

Ντάισελμπλουμ: Συμφωνία σε δύο εβδομάδες

Περιθώριο δύο εβδομάδων για οριστική συμφωνία με την Ελλάδα έθεσε σε συνέντευξή του το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Για τα μέτρα-ρεζέρβα ύψους 3,6 δισ. ευρώ o κ. Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις του στο ολλανδικό ραδιόφωνο BNR υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα παραδεχόμενος ότι «φαίνεται ότι είναι ακόμα αρκετά περίπλοκο νομικά».

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο αυτό για να εξετάσουμε τις πιθανότητες ελάφρυνσης του χρέους» τόνισε ο Ολλανδός πολιτικός.

Συνεχής επικοινωνία Μαξίμου με ευρωπαίους αξιωματούχους

Πυρετός συσκέψεων επικρατεί από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου εν αναμονή της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός ενημερώνεται από στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Σταθάκη, για την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και για την χθεσινή συνάντηση του κ. Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των δανειστών, όπου διαπιστώθηκε σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ωστόσο επαναβεβαιώθηκαν οι μεγάλες διαφορές με το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με ευρωπαίους αξιωματούχους ενώ δεν αποκλείεται εντός της ημέρας να έχει επαφές και με ευρωπαίους ηγέτες.

Ο πρωθυπουργός αναζητεί μια πολιτική και νομική λύση – για τα προληπτικά μέτρα – ώστε να καταλήξει σύντομα σε μια συμφωνία που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση απορρίπτει το αφήγημα που λέει ότι «ξαναζούμε το καλοκαίρι του 2015» ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να υποβαθμίσει τα σενάρια πρόωρων εκλογών ή άλλων πολιτικών εξελίξεων.

Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να φτάσει σε μια αξιοπρεπή συμφωνία που να «περνά» από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ