ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απομονωμένος ο Σόιμπλε στο σημερινό Eurogroup

Απομονωμένος ο Σόιμπλε στο σημερινό Eurogroup
REUTERS

Μεγάλη δοκιμασία πρόκειται να αποτελέσει το σημερινό Eurogroup για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Πρόκειται για μια διαπίστωση στην οποία συγκλίνουν οι περισσότεροι αναλυτές με βάση τα μηνύματα που στέλνει τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Το πιο πρόσφατο μήνυμα είχε να κάνει με την αμετακίνητη θέση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, ότι «πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, ενώ στο τέλος θα πρέπει να υπάρχει ένα βιώσιμο πακέτο».

Σύμφωνα με την DW, με αυτή τη θέση συντάσσονται πλήρως τα στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Kόμματος, ωστόσο είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή του ΔΝΤ που θεωρεί το χρέος μη βιώσιμο και απειλεί να μη συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο, εάν δεν διασφαλιστεί με τη λήψη προληπτικών μέτρων η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Από την άλλη, είναι γνωστό πως η Γερμανία επιθυμεί την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τόσο για το μερίδιο της χρηματοδότησης όσο και για πολιτικούς λόγους στο εσωτερικό της χώρας, αφού ο Σόιμπλε θεωρεί πως η γερμανική βουλή δεν θα αποδεχτεί διαφορετικά την αποδέσμευση νέων δανείων προς την Ελλάδα.

«Αποτελεί αίνιγμα με ποιο επιχείρημα ο Σόιμπλε θα υποστηρίξει στη Βουλή την απομείωση του ελληνικού χρέους σε βάρος των γερμανών φορολογουμένων», περιγράφει την κατάσταση ο Ραλφ Ζίνα, ανταποκριτής στις Βρυξέλλες της Δυτικογερμανικής Ραδιοφωνίας (WDR). «Είτε θα πρέπει να δυσαρεστήσει το κόμμα του υποχωρώντας στις πιέσεις του ΔΝΤ και τη Κομισιόν, είτε τους ευρωπαίους εταίρους του, που στην πλειοψηφία τους - πλην Φινλανδίας, Αυστρίας και Πορτογαλίας – ζητούν να ανοίξει από τώρα η συζήτηση για το χρέος.»

Όπως αναφέρει η DW, οι πρώτες βολές εναντίον του Σόιμπλε έρχονται από τον Κρίστιαν Λίντνερ, πρόεδρο το κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (FDP), που δεν εκπροσωπείται στην ομοσπονδιακή βουλή. «Η νέα αβεβαιότητα με την Ελλάδα, αποδεικνύει ότι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ», δήλωσε στην Bild. «Η γερμανική κυβέρνηση από τη μια έχει πετάξει στον αέρα όλες τις απόψεις του ΔΝΤ, από την άλλη έχει θέσει ως όρο τη συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο». Σύμφωνα με τον Λίντνερ η Ελλάδα χρειάζεται μια «νέα δημοσιονομική αρχή εκτός ευρώ με κούρεμα χρέους και με πόρους της ΕΕ».

Το ενδεχόμενο ενός Grexit επαναφέρει η Μισαλά Μαρκούζεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Société Générale. «Οικονομικά τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα, αλλά πολιτικά θα ήταν κίνηση υψηλού ρίσκου», δήλωσε στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ζήτησε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ζητώντας από το Eurogroup να βρει έναν τρόπο για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος.

Ταυτόχρονα, ο κ. Γκάμπριελ είπε ότι θα ήταν «εντελώς λάθος για την Ελλάδα να καλύψει τώρα τις ανάγκες της με νέα μέτρα λιτότητας ειδικά τώρα που η χώρα έχει καταφέρει καλύτερη οικονομική ανάπτυξη απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ