ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλαίσιο για συμφωνία σε επόμενο Eurogroup

Πλαίσιο για συμφωνία σε επόμενο Eurogroup

Για πιθανή συμφωνία στο επόμενο Eurogroup κάνουν λόγο οι Ευρωπαίοι που προσήλθαν στη σημερινή σύνοδο.

Εντούτοις, όλοι εμφανίζονται αισιόδοξοι για τη δυνατότητα επίτευξης λύσης στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών. Την ίδια ώρα, στις δηλώσεις τους αναφέρονται και στο γεγονός ότι το χρέος βρίσκεται στη σημερινή ατζέντα.

Στις δηλώσεις του κατά την άφιξή του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε: «Δεν θα πάρουμε σήμερα πολιτικές αποφάσεις. Η συζήτηση σήμερα αφορά το πολιτικό πλαίσιο». Ο Σόιμπλε αναμένει λύση το Μάιο αλλά όχι στο σημερινό Eurogroup. Επίσης, δήλωσε ότι «μην ξεχνάτε η χρηματοδότηση υπάρχει ώστε η Ελλάδα να μπορέσει δανειστεί χρήματα από τις χρηματαγορές. Η Ελλάδα στο παρελθόν κινήθηκε λανθασμένα. Οι Έλληνες είναι υπεύθυνοι για τις ενέργειές τους και δεν νομίζω ότι μπορώ να πω κάτι άλλο».

Δεν αναμένω ακόμα οριστικά συμπεράσματα σε ό,τι αφορά το θέμα του ελληνικού χρέος, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. "Θα συζητήσουμε το πότε, το εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις, εάν είναι απαραίτητο.", δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί μετά τις 24 Μαΐου. Ερωτηθείς για την εφαρμογή των επιπλέον προληπτικών μέτρων από την Αθήνα, ο ίδιος είπε ότι θα υλοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα βγει εκτός στόχων, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι απαιτείται χρόνος. «Είμαστε σε καλό δρόμο» συμπλήρωσε.

Ουσιαστική πρόοδο στην Ελλάδα διαπίστωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup, ενώ σημείωσε ότι η ελληνική πρόταση για τα λεγόμενα μέτρα-ρεζέρβα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. «Όλοι αναγνωρίζουμε ότι έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος, η Ελλάδα κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις» ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι συζητήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν σε δύο σημαντικές πτυχές, τα εφεδρικά μέτρα και το χρέος. Yπενθυμίζεται πως σε χτεσινή συνέντευξη του κ. Μοσκοβισί είχε σημειώσει πως «δε θα έχουμε ριμέικ του ελληνικού δράματος της φετινή χρονιά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ