ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν θα κλειδώσουν χρέος και συμμετοχή του ΔΝΤ στο Εurogroup της 24ης Μαΐου

Δεν θα κλειδώσουν χρέος και συμμετοχή του ΔΝΤ στο Εurogroup της 24ης Μαΐου

Με καθαρά πολιτικά κριτήρια θα κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος όπως καταδείχθηκε από τη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG), δεδομένου ότι τόσο το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, όσο και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετατίθενται για μετά τον Ιούνιο.

Η ευρωζώνη έχει στραμμένη την προσοχή της στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και ειδικά στη ψήφιση του πακέτου για τους έμμεσους φόρους, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τα κόκκινα δάνεια και τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων το αργότερο έως τις 22 Μαΐου.

Το επόμενο EuroWorking Group θα συγκληθεί στις 23 Μαΐου μια ημέρα πριν το Εurogroup της 24ης Μαΐου, προκειμένου να αξιολογήσει την πρόοδο στα ζητήματα αυτά και ουσιαστικά να επικυρώσει τη συμφωνία κυβέρνησης – ευρωπαϊκών θεσμών σε επίπεδο τεχνικών στελεχών (το ΔΝΤ θα απέχει σε αυτή τη φάση), κάτι που θα επιτρέψει την εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτό θα επικρατήσει η «σιγή ασυρμάτου» που θέλει η ΕΕ εν όψει του δημοψηφίσματος για το Brexit και τις ισπανικές εκλογές και θα δοθεί χρόνος για περαιτέρω επεξεργασία των προτάσεων για το ελληνικό χρέος.

Δεδομένου ότι τόσο οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) όσο και του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους δεν βρίσκουν σύμφωνα πολλά κράτη της ζώνης του ευρώ το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα παραμείνει και αυτό ανοικτό.

Αν και η αξιολόγηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πρακτικά χωρίς να έχει εξασφαλιστεί πως το ΔΝΤ θα είναι στο ελληνικό πρόγραμμα την επομένη ημέρα, η θέσπιση του αυτόματου μηχανισμό διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων δίνει στο Ταμείο τη δυνατότητα να δώσει ένα «σινιάλο» πως είναι θετικό σε μια μελλοντική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, εάν υπάρξουν ικανοποιητικές αποφάσεις και για το χρέος.

Σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ θέλει να υπάρξει μεγαλύτερη βεβαιότητα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εμπροσθοβαρώς, αλλά και με αυτόματο τρόπο, την ίδια στιγμή που πολλές ευρωπαϊκές χώρες λένε πως αυτό δεν απαιτείται να προσδιορισθεί τώρα. Η εξισορρόπηση ανάμεσα σε αυτά τα δύο θα είναι το βασικό σημείο εργασίας των δανειστών τις επόμενες δύο εβδομάδες. Αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα μετατεθούν για μετά.

Τέλος, η προσοχή των πιστωτών επικεντρώνεται στο να είναι ξεκάθαρος ο επενδυτικός ορίζοντας για την Ελλάδα τα επόμενα 10 έτη. Στη βάση αυτή τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% θα παραμείνουν και μετά το 2018 και έως το 2025, αλλά όχι για τα επόμενα 40 χρόνια κάτι που ζητούσαν κάποιες χώρες.

Διαβάστε επίσης

Wall Street Journal: H Γερμανία πιέζει το ΔΝΤ να αποδεχθεί τη συμφωνία για την Ελλάδα

Παρέμβαση Λευκού Οίκου για το ελληνικό χρέος

Ανοικτό παραμένει το ζήτημα του χρέους

ΔΗΜΟΦΙΛΗ