ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες ΔΕΚΟ θα υπαχθούν στη νέα Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών

Ποιες ΔΕΚΟ θα υπαχθούν στη νέα Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ΑΠΕ -ΜΠΕ

Την προίκα της νέας Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) που απορροφά τις συμμετοχές του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ αποκάλυψε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Σημειώνεται πως το ΕΔΗΣ θα ανήκει στο νέο υπερ- ταμείο αποκρατικοποιήσεων μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Σκοπός της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών θα είναι να κατέχει τις συμμετοχές του κράτους σε δημόσιες επιχειρήσεις, να διαχειρίζεται επαγγελματικά και να επαυξάνει την αξία των συμμετοχών αυτών και να τις αξιοποιεί σύμφωνα με βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ, όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση, την εταιρική συμμόρφωση, την εποπτεία και τη διαφάνεια των διαδικασιών, καθώς και σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές σε θέματα κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας και διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα με τις δημόσιες επιχειρήσεις μέρη.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των δημοσίων επιχειρήσεων, των οποίων οι μετοχές ανήκουν άμεσα ή έμμεσα, στο σύνολό τους ή εν μέρει στην ΕΔΗΣ, θα εκλέγονται από τη συνέλευση των μετόχων τους, εκτός από ένα μέλος που θα προτείνεται προς εκλογή από τον υπουργό Οικονομικών.

Στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών θα δοθούν σταδιακά οι οργανισμοί αστικών συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ), ο οργανισμός διαχείρισης του Ολυμπιακού Σταδίου (ΟΑΚΑ), τα ΕΛΤΑ, η ΕΥΑΘ, η ΕΛΒΟ, η Αττικό Μετρό, η Κτιριακές Υποδομές, αλλά και η ΔΕΗ.

«Οι πέντε πρώτες εταιρείες θα μεταφερθούν άμεσα και οι υπόλοιπες σταδιακά», ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης και προσέθεσε πως υπάρχουν και άλλες 19 κρατικές εταιρείες που θα μεταφερθούν στο υπερ-Ταμείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ