ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τελική πρόταση του ΔΝΤ για το χρέος στο Eurogroup

Η τελική πρόταση του ΔΝΤ για το χρέος στο Eurogroup

Έγγραφο του ΔΝΤ σχετικό με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποκάλυψε το Bloomberg. Το ΔΝΤ προτείνει την παράταση της περιόδου χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων του EFSF μέχρι 17 χρόνια, των δανείων του ESM μέχρι 6 χρόνια, και του GLF κατά 20 χρόνια, ενώ προτείνει η ωρίμανση όλων των ευρωπαϊκών δανείων να παραταθεί έως το 2080.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα επιτόκια για τα δάνεια του EFSF/ESM στην Ελλάδα θα πρέπει να παγώσουν στο 1,5%, τουλάχιστον μέχρι το 2045.

Πρέπει να επισημανθεί πως η πρόταση αυτή οδηγεί σε ζημιές τον ESM.

Για τα διμερή δάνεια του GLF που επεκτάθηκαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος του 2010, το ΔΝΤ αναφέρει πως το πρόσθετο επιτόκιο (Euribor στις 50 μονάδες βάσης) θα πρέπει να εξαλειφθεί.

Το βασικό σενάριο του ΔΝΤ προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πετύχει και θα διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα ανέλθουν στα 5 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.Επίσης, εκτιμά πως χωρίς τα μέτρα που προτείνει για την ελάφρυνση του χρέους, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί στο 293,8% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, σύμφωνα με το βασικό σενάριο.

Δεδομένου του υψηλού ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της χαμηλής ποιότητας του κεφαλαίου, το ΔΝΤ αναμένει πως θα προκύψουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες, μέχρι και 20 δισ. ευρώ. Αυτές εκτιμά πως θα μπορούσαν να καλυφθούν από το μη χρησιμοποιημένο απόθεμα για τις τράπεζες από το πρόγραμμα του ESM.

Η πρόβλεψη του ΔΝΤ δεν εξυπηρετεί τα σχέδια του ESM για επαναγορά δανείων με τα χρήματα που περρίσευσαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

dnt1
dnt2
dnt3

ΔΗΜΟΦΙΛΗ