ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «πάγωμα» στα ειδικά μισθολόγια φέρνει αντιδράσεις

Το «πάγωμα» στα ειδικά μισθολόγια φέρνει αντιδράσεις

Τροπολογία με την οποία αναστέλλεται έως και το 2018 κάθε μισθολογική ωρίμανση και προαγωγή των λειτουργών και υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.

Από την προτεινόμενη ρύθμιση επέρχεται εξοικονόμηση δαπάνης για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 118 εκατ. ευρώ για τα έτη 2017 και 2018.

Με την εν λόγω τροπολογία παγώνουν οι μισθοί δικαστικών, των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, του προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, των πανεπιστημιακών , των γιατρών του ΕΣΥ, των διπλωματικών υπάλληλων, των αρχιερέων, των μουσικών, και των μελών ΔΕΠ.

Με τη εν λόγω ρύθμιση οι αποδοχές όλων των ανωτέρω λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου θα παραμείνουν για δύο χρόνια στο ύψος που θα έχουν διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται πως όσοι προαχθούν βαθμολογικά θα λάβουν τις αποδοχές του νέους του βαθμού (όπως αυτές θα έχουν διαμορφωθεί στις 31/12/2016).

Η ψήφιση της συγκεκριμένης ρύθμισης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς φαίνεται να προκαλεί τις αντιδράσεις των ΑΝΕΛ. Θυμίζεται πως στο παρελθόν ο Πάνος Καμμένος είχε δεσμευθεί για την μισθολογική αποκατάσταση των Σωμάτων Ασφαλείας.

Αντιδρούν οι ενώσεις των ενστόλων

Με αγωγές σε βάρος συγκεκριμένων υπουργών με πρώτους τους κυρίους Τσακαλώτο και Χουλιαρακη προσανατολίζονται να απαντήσουν οι αστυνομικοί στην αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης για το πάγωμα για δυο χρόνια της μισθολογικής ωρίμανσης και προαγωγής των υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.

Η απόφαση αυτή για το πάγωμα σημαίνει πρακτικά ότι για δύο χρόνια οι ένστολοι δεν θα παίρνουν τα επιπλέον χρήματα που προβλέπονται από την βαθμολογική τους εξέλιξη.

Μάλιστα ενώ η απόφαση του ΣΤΕ στο οποίο είχαν προσφύγει οι ένστολοι είχε βγάλει απόφαση ακυρωτική για το προηγούμενο πάγωμα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη της την απόφαση αλλά προχωρά σε νέο μαχαίρι στους μισθούς των ένστολων.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αστυνομικών υπαλλήλων έχει καλέσει σε έκτακτη γενική συνέλευση το απόγευμα όλες τις ομοσπονδίες και το ποιο πιθανό είναι αμέσως μετά να κατευθυνθούν στη Βουλή.

Η αντίδραση των συνδικαλιστών είναι έντονη και σφοδρή με πολλούς αστυνομικούς να κάνουν λόγο για " απάτη" και " αλητεία "καθώς τα περιθώρια για αντίδραση είναι στενά καθώς βρισκόμαστε σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ