ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα - ΕΝΦΙΑ: Ποιοι ιδιοκτήτες πληρώνουν τη μείωση των αντικειμενικών αξιών

Ακίνητα - ΕΝΦΙΑ: Ποιοι ιδιοκτήτες πληρώνουν τη μείωση των αντικειμενικών αξιών
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αλλαγές στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ επιφέρει η νέα ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου που στοχεύει στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, με τις επιβαρύνσεις να επωμίζονται περίπου 600.000 ιδιοκτήτες.

Πλέον, η μείωση του αφορολόγητου ορίου για ιδιοκτήτες ακινήτων, η νέα κλίμακα και ο συνυπολογισμός των ακινήτων εκτός σχεδίου πόλης για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ φέρνουν επιβαρύνσεις για περίπου 600.000 φορολογούμενους με συνολική ακίνητη περιουσία αξίας πάνω από 200.000 ευρώ.

Ειδικότερα, όπως γράφει το Έθνος της Κυριακής, προκύπτουν επιβαρύνσεις από 50 ευρώ έως 3.425 ευρώ για αυτούς ενώ ίδιος φόρος ή και μειωμένος άνω του 20% θα επιβληθεί σε 6.000.000 ιδιοκτήτες.

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος ΕΝΦΙΑ "καίει" όσους φορολογούμενους κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ καθώς μειώνεται το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ με αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου έως και 200%.

Για πρώτη φορά υπάγονται στον συμπληρωματικό φόρο και τα αγροτεμάχια κάτι που σημαίνει ότι φέτος θα είναι μεγαλύτερος ο αριθμός φορολογουμένων που θα πιαστούν στην... τσιμπίδα του.

Επιβάρυνση θα δουν και οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου ή εντός οικισμού. Οι νέοι συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου για τα οικόπεδα είναι αυξημένοι από 23-25%.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ζημιώνονται οι φορολογούμενοι που έχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα καθώς στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται η έκπτωση κατά 20% που είχαν στον ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2015.

Στους κερδισμένους απεναντίας των ρυθμίσεων με συνδυασμό με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών είναι όσοι διαθέτουν κατοικίες καθώς ο βασικός φόρος του ΕΝΦΙΑ για αυτές θα υπολογιστεί και φέτος με τις ίδιες κλίμακες και τους ίδιους συντελεστές, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι που έχει μια ή περισσότερες να πληρώσουν είτε το ίδιο ποσό φόρου που κατέβαλαν το 2015 είτε μικρότερο κατά 20% λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν παραδείγματα όπου η μείωση της τιμής ζώνης υποχώρησε αισθητά αλλά παρ' όλα αυτά δεν υπάρχει καμία διαφορά στον ΕΝΦΙΑ.

Παραδείγματα

Αν και σε πάρα πολλές περιοχές η τιμή ζώνης μειώθηκε αισθητά αλλά παρ’ όλα αυτά δεν θα διαπιστώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα:

  • Στο Δήμο Παπάγου η τιμή ζώνης έχει διαμορφωθεί μετά τη μείωση στα 2.050 ευρώ ανά τ.μ. από 2.500 ευρώ που ήταν. Ωστόσο, ο φορολογικός συντελεστής ΕΝΦΙΑ για τον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη θα παραμείνει ίδιος, 6 ευρώ ανά τ.μ..
  • Ιδιοκτήτης κατοικίας στην Πεύκη συνεχίζει να επιβαρύνεται με 4,5 ευρώ το τ.μ. παρά το γεγονός ότι η τιμή ζώνης υποχώρησε στα 1.600 ευρώ ανά τ.μ. από 1.950 ευρώ ανά τ.μ.