ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάσα 3,5 δισ. ευρώ από την εξόφληση χρεών του Δημοσίου

Ανάσα 3,5 δισ. ευρώ από την εξόφληση χρεών του Δημοσίου

Περίπου 700 εκατ. ευρώ ευρώ το μήνα θα καταβάλει το Δημόσιο σε μηναία βάση για την εξόφληση των ληξιπροθέσμων χρεών του, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο.

Με τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup ουσιαστικά διατίθενται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 700 εκατ. ευρώ το μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016.

Αυτό το ποσό είναι μεγαλύτερο από εκείνο που προέβλεπε η συμφωνία του Αυγούστου. Σύμφωνα με εκείνη καλώς εχόντων των πραγμάτων έως το τέλος του 2015 θα έπρεπε να καταβληθούν 3,1 δισ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπροθέσμων χρεών του Δημοσίου, ενώ έως το τέλος του 2016 θα έπρεπε δοθούν ακόμη 3,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece η ελληνική πλευρά έχει ήδη καταρτίσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο εξόφλησης των χρεών του Δημοσίου συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει τόσο τους φορείς που θα χρηματοδοτηθούν όσο και το χρονοδιάγραμμα καταβολής των οφειλών.

Προτεραιότητα θα δοθεί στα ληξιπρόθεσμα χρέη νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων που σήμερα ξεπερνούν τα 3,9 δισ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσουν οι οφειλές των ΟΤΑ και των υπουργείων.

Από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, το μεγαλύτερο ποσό αφορά σε χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, τα οποία στις αρχές Απριλίου ανέρχονταν στα 2,876 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ