ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλεξιάδης: Έρχονται κίνητρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών

Αλεξιάδης: Έρχονται κίνητρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών

Στο τελικό στάδιο θέσπισης μιας σειράς μέτρων που θα αποτελέσουν το βασικό άξονα προώθησης των ηλεκτρονικών πληρωμών, βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών όπως ανακοινώσε σήμερα οι αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στο δεύτερο συνέδριο ψηφιακών συναλλαγών.

Όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης, χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η έκπτωση φόρου εισοδήματος με δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών.

Όμως, πέραν των βασικών μέτρων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο θέσπισης το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται μια σειρά από άλλες δράσεις που θα πλαισιώσουν τις κύριες και θα ενισχύσουν την διείσδυση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών σε όλο το φάσμα της κοινωνίας. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν η αναγνώριση των δαπανών των επιχειρήσεων που έχουν γίνει μόνο με τέτοια μέσα, καθώς και φοροαπαλλαγές, οι οποίες φυσικά δεν πρέπει να δημιουργούν πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος στην οικονομία.

Σε ότι αφορά στις διαδικασίες του Δημοσίου, ήδη εκδόθηκε σχετική απόφαση με την οποία θεσπίζεται ηλεκτρονική διαδικασία επιστροφής ποσών σε δικαιούχους μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ υπάρχει έτοιμη διάταξη η οποία ρυθμίζει θέματα αναφορικά με την επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών στους δικαιούχους, ανέφερε ο αν. υπουργός.

Περαιτέρω, έχει δοθεί εντολή στις υπηρεσίες, να προχωρήσουν στη σύνταξη διατάξεων και αποφάσεων σε θέματα που αφορούν την μείωση της χρήσης μετρητών (για συναλλαγές των πολιτών με τις Εφορίες και γενικότερα με το Δημόσιο) σε συναλλαγές εντός των κόλπων του Δημοσίου (e-οίκοθεν) καθώς και την προώθηση του ηλεκτρονικού παραβόλου σε όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο, αντί για μετρητά.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης θεσπίζεται πλαίσιο προστασίας των καταναλωτών, ώστε ο κάθε πολίτης που επιθυμεί, να μπορεί να πραγματοποιεί τις συναλλαγές του με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά στον έλεγχο και τη διασφάλιση των συναλλαγών, θεσπίζεται το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να παρέχονται στοιχεία και πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό την ηλεκτρονική διενέργεια διασταυρώσεων και την καλύτερη στόχευση των φορολογικών ελέγχων.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε ότι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και η αποστολή στοιχείων τόσο από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών όσο και από εταιρείες παροχής διαδικτυακών τυχερών παιγνίων, αποτελούν ορόσημο στην προσπάθειά μας για πάταξη της φοροδιαφυγής.

"Η βαρύτητα όμως της Κυβέρνησης σε θέματα ψηφιακής σύγκλισης, αποδεικνύεται και από την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου, με το οποίο ιδρύεται Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής απευθείας υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό είπε επισημαίνοντας ότι οι αρμοδιότητες της νέας Γραμματείας, μεταξύ άλλων, αφορούν την κατάρτιση της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής για την Ψηφιακή Πολιτική, καθώς και η διαμόρφωση εθνικών θέσεων για τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς", είπε ο κ. Αλεξιάδης.

Κατά τον ίδιο η επιτυχία της όλης προσπάθειας απαιτεί την συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων της κοινωνίας και έφερε ως παράδειγμα τη λήψη των κατάλληλων μέτρων από τις τράπεζες σε ό,τι αφορά στην μείωση των προμηθειών για συναλλαγές με κάρτες, την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την διευκόλυνση προμήθειας του κατάλληλου εξοπλισμού (πχ POS) σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ