ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιφυλάξεις Fitch για την συμφωνία του Eurogroup

Επιφυλάξεις  Fitch για την συμφωνία του Eurogroup

Επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της συμφωνία του Eurogroup για το ελληνικό χρέος εξέφρασε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Ο οίκος θεωρεί πως εξαιτίας της μικρής ελάφρυνσης του χρέους που προσφέρεται εκ των προτέρων, με τη χθεσινή συμφωνία του Eurogroup, σταδιακά μπορεί να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει πολιτικώς αμφιλεγόμενα μέτρα τα οποία απαιτούνται προκειμένου να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι του προγράμματος.

Όπως αναφέρει, η παροχή ελάφρυνσης χρέους σε δόσεις και υπό τον όρο της τήρησης στου προγράμματος μπορεί να δώσει κίνητρο στην Ελλάδα να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί από τους πιστωτές.

Ωστόσο συμπληρώνει πως δεδομένου του ιστορικού των πέντε χρόνων που κράτησαν τα προηγούμενα προγράμματα υπάρχει ακόμα μεγάλο ρίσκο ότι το 2018 δεν θα πιαστεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα παρά την συμφωνία για τον δημοσιονομικό κόφτη.

Το ρίσκο αυτό μπορεί να αυξηθεί αν οι έλληνες πολιτικοί και οι πολίτες δουν τους όρους που προϋποθέτει η συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους ως μακρινό και ανέφικτο εγχείρημα.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει δεδομένης της μικρής εμπροσθοβαρούς ελάφρυνσης του χρέους η ελληνική κυβέρνηση μπορεί προοδευτικά να δυσκολευτεί να συνεχίσει με τα πολιτικά αμφιλεγόμενα μέτρα που απαιτούνται για να πιαστούν οι φιλόδοξοι στόχοι του προγράμματος. Έτσι, το ρίσκο εφαρμογής παραμένει ισχυρό και όπως σημειώνεται, η βαθμολογία «CCC» που επιβεβαιώθηκε το Μάρτιο αντανακλά τα ρίσκα εφαρμογής και την βιωσιμότητα χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ