ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προαναγγέλλεται η εισπρακτική αποτυχία των νέων φόρων

Προαναγγέλλεται η εισπρακτική αποτυχία των νέων φόρων
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Έξι φόροι θα αυξηθούν από 1η Ιουνίου, ενώ σε αυτούς θα έρθουν να προστεθούν άλλοι δύο το φθινόπωρο, δοκιμάζοντας τις ήδη εξαντλημένες φοροδοτικές ικανότητες των πολιτών.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουνίου θα αυξηθούν από το 23% στο 24% ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ο φόρος στη μπύρα και τα τέλη ταξινόμησης για τα ΙΧ. Επιπρόσθετα από την επομένη Τετάρτη θα επιβάλλεται πλέον φόρος 10% επί των μηνιαίων λογαριασμών της συνδρομητικής τηλεόρασης, ενώ θα ξεκινήσει η αυξημένη παρακράτηση του φόρου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις με βάση τις νέες κλίμακες.

Στις επιβαρύνσεις αυτές θα έλθει να προστεθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ των οποίων οι φορολογούμενοι θα αρχίσουν να πληρώνουν από το Σεπτέμβριο οι φορολογούμενοι, αλλά και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης κατά 5 λεπτά του ευρώ το λίτρο ο οποίος θα αυξηθεί από τις 15 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «προαγγέλλουν» την εισπρακτική αποτυχία των εν λόγω φόρων.

Είναι χαρακτηριστικό πως την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2016 ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, οι φόροι στην περιουσία, τα έσοδα από τον ΦΠΑ, τα έσοδα από τον ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαιοειδών και όλοι οι φόροι κατανάλωσης σημείωσαν αισθητή πτώση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Ειδικότερα, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων ήταν κατά 127 εκατ. ευρώ ή 6% χαμηλότερος σε σχέση με πέρυσι, οι φόροι στην περιουσία ήταν κατά 101 εκατ. ευρώ ή 10% μειωμένοι, ο ΦΠΑ πετρελαιοειδών ήταν μειωμένος κατά 121 εκατ. ευρώ ή 20,4%, ο ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 62 εκατ. ευρώ ή 4,5% και οι λοιποί φόροι κατανάλωσης ήταν μειωμένοι κατά 72 εκατ. ευρώ ή 42,9%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ