ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι φόροι «φρενάρουν» τη συνδρομητική τηλεόραση

Οι φόροι «φρενάρουν» τη συνδρομητική τηλεόραση

Αντιμέτωπες με τις πρώτες ακυρώσεις συμβολαίων έχουν βρεθεί ήδη οι εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης, με αρκετούς πελάτες τους να μην είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν το τέλος 10% που επέβαλε προ ημερών η κυβέρνηση.

Το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης σε συνδυασμό με τον αυξημένο ΦΠΑ καθιστά πλέον για πολλούς ασύμφορη την υπηρεσία και τους κατευθύνει προς διαδικτυακές πλατφόρμες που δεν έχουν φορολογική επιβάρυνση.

Ενδεικτικά για έναν λογαριασμό συνδρομητικής τηλεόρασης αξίας 25 ευρώ μηνιαίως, το τέλος θα ανέρχεται σε 2,5 ευρώ και εάν προστεθεί ο ΦΠΑ 24% το συνολικό τίμημα ξεπερνά τα 34,1 ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί πως στην περίπτωση της συνδρομητικής τηλεόρασης εξαιρούνται από την υποχρέωση επιβολής τέλους οι εταιρείες του εξωτερικού, που όμως λειτουργούν άκρως ανταγωνιστικά προς τους εγχώριους παρόχους.

Αυτές οι εταιρείες παρέχουν περιεχόμενο on demand μέσω διαδικτύου και παραμένουν στο απυρόβλητο. Έτσι, το κόστος το επωμίζονται μόνον οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν κάνει τεράστιες επενδύσεις στη χώρα για την ανάπτυξη της συνδρομητικής τηλεόρασης και οι οποίες απασχολούν εκατοντάδες εργαζομένους.

Η Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα αποτελέσει την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα φορολογήσει τις συνδέσεις internet επιβάλλοντας τέλος 5% στη σταθερή τηλεφωνία. Μέχρι σήμερα μόνο η κυβέρνηση της Ουγγαρίας είχε επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο το 2014 (επιβολή φόρου στο internet), αλλά αναγκάστηκε να αποσύρει το μέτρο εξαιτίας των ισχυρών αντιδράσεων που υπήρξαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ