ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπλοκή με το ΕΚΑΣ στη τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης – θεσμών

Εμπλοκή με το ΕΚΑΣ στη τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης – θεσμών

Δεν επετεύχθη γεφύρωση των διαφορών για το ζήτημα των αναδρομικών του ΕΚΑΣ και το θέμα της πώλησης κόκκινων δανείων που φέρουν εγγύηση του Δημοσίου στη τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης – θεσμών, με τους δανειστές να επιμένουν στην ανάκτηση των 80 εκατ. ευρώ από 110.000 συνταξιούχους που έλαβαν το επίδομα στο διάστημα Ιαγουάριου – Ιουνίου 2016, αλλά και στην πώληση των δανείων.

Η τηλεδιάσκεψη που ξεκίνησε στις 6.30 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου εκκίνησε με το ζήτημα του ΕΚΑΣ και των διορθώσεων που ζητούν οι δανειστές στο ασφαλιστικό.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας δεν μπόρεσε να βρεθεί κοινό έδαφος στο ζήτημα του ΕΚΑΣ με τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM να ζητούν να επιστραφούν τα αναδρομικά από τους χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους που χάνουν φέτος το επίδομα λόγω των νέων εισοδηματικών κριτηρίων.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ξεκαθάρισε πως δεν θα ζητηθεί από τους χαμηλοσυνταξιούχους που χάνουν το ΕΚΑΣ να επιστρέψουν τη συγκεκριμένη παροχή που έλαβαν το πρώτο εξάμηνο του 2016 και αντί αυτού πρότεινε τα 80 εκατ. ευρώ του ελλείμματος που προκαλείται στον προϋπολογισμό να καλυφθεί από το υπό σύσταση Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο θα προικοδοτηθεί από το πλεόνασμα του 2015.

Στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης βρέθηκαν ακόμη το θέμα των «κόκκινων» δανείων που έχουν εγγυήσεις του Δημοσίου και η πώλησή τους σε σε funds, η επιτάχυνση της επικύρωσης της σύμβασης για την παραχώρηση του Ελληνικού και η διάταξη για τη νομική κάλυψη σε περίπτωση νομικών διώξεων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου υπερ –ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας οι διαπραγματεύσεις για να βρεθεί λύση στο θέμα των δανείων με εγγύηση του Δημοσίου συνεχίζονται και η ελληνική πλευρά πρόκειται να καταθέσει νέα συμβιβαστική πρόταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ