ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θερινές διακοπές...με δόση

Θερινές διακοπές...με δόση
Hannelore Foerster/Getty Images/Ideal Images

Καλοκαιρινές διακοπές με...δόση αναμένεται να κάνει η Αθήνα καθώς, όπως όλα δείχνουν, το σημερινό Euroworking Group που διεξάγεται στο Ελσίνκι θα δώσει το "πράσινο φως" προς τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια για την εκταμίευσή της. 

 

 

Με αυτό τον τρόπο οι Ευρωπαίοι θα "κλείσουν" προσωρινά το ελληνικό ζήτημα καθώς επιθυμία των Βρυξελλών είναι εντός Ιουνίου να ασχοληθούν αποκλειστικά με τις εξελίξεις στο βρετανικό δημοψήφισμα αλλά και τις ισπανικές εκλογές.

Αθήνα και δανειστές θα "πιάσουν ξανά δουλειά" στο τέλος Ιουλίου όταν και θα αρχίσουν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση στις οποίες αναμένονται να προκύψουν αρκετές δυσκολίες, ειδικά μετά τις απαιτήσεις των δανειστών για αλλαγές στην εργατική νομοθεσία.

Εντός Ιουνίου η δόση, λέει ο Ντομπρόβσκις

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις η εκταμίευση θα γίνει εντός Ιουνίου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο Bloomberg., ο ευρωπαίο αξιωματούχος σημείωσε ότι παραμένουν ανοιχτά ελάχιστα θέματα ενώ εκτίμησε ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αφού για την απελευθέρωση των χρημάτων απαιτείται έγκριση από πέντε κοινοβούλια. Ο κ. Ντομπρόβσκις, παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη στο β’ εξάμηνο του 2016.

Το EuroWorking Group θα εξετάσει σήμερα την πρόοδο των συμφωνηθέντων και θα συντάξει έκθεση συμμόρφωσης που θα σταλεί στα κοινοβούλια των κρατών - μελών προκειμένου αυτά να εγκρίνουν την αποδέσμευση της δόσης. Τη χώρα μας στο EuroWorking Group θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Η δεύτερη επιβεβαίωση αναμένεται να δοθεί στις Βρυξέλλες από τον Επίτροπο αρμόδιο για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος θα είναι ομιλητής σήμερα στο Brussels Economic Forum 2016 σε πάνελ στο οποίο θα μετέχει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Και οι δύο θα μετέχουν στη θεματική ενότητα «Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς».

Ανακούφιση μετά το χθεσινό "χαστούκι"

Τόσο το EuroWorking Group, όσο και οι ανακοινώσεις Μοσκοβισί θα διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που άφησε η χθεσινή αναβολή από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας της έγκρισης για εκταμίευση της δόσης προς την Αθήνα.

Οι Γερμανοί βουλευτές έκριναν πως εκκρεμεί ακόμη η εφαρμογή ενός μικρού υπολοίπου των συμφωνηθέντων, από την ελληνική κυβέρνηση μέτρων, ώστε να δοθεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ. Το ζήτημα ωστόσο αυτό θα κλείσει σήμερα.

Η επιμονή των Γερμανών δεν είναι «αθώα» δεδομένου ότι το εκκρεμές προαπαιτούμενο σχετίζεται με το θέμα της μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ του 10% που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ. Εξ αυτού του ποσοστού το 6% ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών και το 4% στο ΙΚΑ. Η Deutsche Telekom ως βασικός μέτοχος του ΟΤΕ έχει δικαίωμα πρώτης άρνησης για τις μετοχές του ΟΤΕ που θα διαθέσει το ΤΑΙΠΕΔ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ